Hivatalosan is megnyílt Peking második nemzetközi repülőtere

MTI   ·   2019.09.26. 13:00
cim2

Hivatalosan is megkezdte működését Peking második nemzetközi repülőtere, a Beijing Daxing International Airport szerdán. Az alkalomból rendezett ünnepélyen Hszi Csin-ping kínai elnök is részt vett – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Az új pekingi légikikötő egyelőre négy futópályával kezdi meg működését. Csúcsra járatva a jövőben akár hatot is üzemeltethet majd, évi százmillió utassal (kép forrása: Youtube)

Az új légikikötő építését 2014. december végén kezdték meg, a tengeri csillagot formázó terminál épületének felépítéséhez pedig 2015 szeptemberében láttak hozzá a néhai Zaha Hadid iraki származású brit építész tervei alapján. A teljes beruházás mintegy 450 milliárd jüanból (19 ezer 200 milliárd forint) valósult meg. A csaknem hétszázezer négyzetméteres, egyterű terminállal rendelkező repülőtér, amely nevét arról a Peking déli részén fekvő kerületről kapta, ahol található, négy kifutópályával kezdte meg a működését. A jövőben további két kifutópálya épül a növekvő utasforgalom gördülékeny kiszolgálására. A tervek szerint a repülőtér óránként mintegy háromszáz le- és felszállást bonyolít majd, ha eléri teljes kapacitását.

A kínai főváros meglévő nemzetközi légikikötőjének tehermentesítésére megépült repülőtér 2021-re évi negyvenötmillió, 2025-re pedig évi hetvenkétmillió, 2040-re százmillió utas fogadására lesz alkalmas. Ezzel beéri a világ legforgalmasabb repülőterének számító Hartsfield-Jackson Atlanta nemzetközi repülőteret az Egyesült Államokban. A repülőtér forgalmának negyven százalékát a China Southern, harminc százalékát pedig a China Eastern légitársaság járatai fogják kitenni, de további közel ötven külföldi légitársaság is legalább részben áthelyezi működését a Fővárosi Nemzetközi Repülőtérről a következő időszakban.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek