Hódmezővásárhely: helyközi járatok a helyi forgalomban

iho/közút   ·   2012.03.16. 09:09

Nő a buszjáratok száma – hangzott el a helyi tömegközlekedés átszervezése kapcsán a vásárhelyi közgyűlésen. A helyközi járatokat is használhatják városon belül helyi bérlettel, menetjeggyel a vásárhelyiek. Az iskolabuszokra sem csak diákok szállhatnak majd fel – adja hírül a délmagyar.hu.

Már nem először vitatták meg a helyi tömegközlekedés témáját a vásárhelyi képviselők. Lázár János polgármester korábban azt hangsúlyozta: nincs szükség üres buszokra, olyan helyi tömegközlekedés kell, amelyet ki lehet használni.

Az átszervezéssel az ipartelepre öt vonalon közlekednek a munkásokat szállító műszakjáratok. A városközpontba érve módosul az útvonaluk, valamelyik például a kórház érintésével közlekedik majd.

Bevonják a városon belüli közlekedésbe a helyközi járatokat. A környező települések felől érkezőkre lehet majd felszállni. A külterületek és a város között 180 tanulóval ingázó járatokon sem kizárólag csak a diákok utazhatnak, ezek is igénybe vehetők a helyi bérlettel, mentjeggyel – foglalta össze a közgyűlésen Kovács Pál, az önkormányzat szakmai tanácsadója a helyi tömegközlekedéssel kapcsolatos, május elsejétől tervezett változásokat.

Csak a tanuló-, illetve nyugdíjasbérlet árának emelését javasolja a Tisza Volán. Ez 1070 forintról 1390 forintra változna – hangzott el továbbá a közgyűlésen. Az előterjesztés szerint egyébként a szolgáltató 2011-ben havonta átlagosan 450 tanuló-, 230 nyugdíjas- és 180 dolgozóbérletet értékesített. Menetjeggyel (elővételben 160, autóbuszon 205 forint) naponta átlagban 240-en utaztak.

Tisztázni kell azt is, mennyivel támogatja az önkormányzat a helyi tömegközlekedést. Maximálni kell ennek mértékét – közölte Lázár János. Jelenleg évi 35 millió forintot költ erre Vásárhely.

Kapcsolódó hírek