Hogyan autózzunk biztonságosan kutyával?

iho   ·   2019.11.13. 10:21

(x)

Az autózást gyakorolni kell!

Az autózás még a legbátrabb kutyának is komoly stresszt jelenthet. A jármű mozgása szokatlan, a szűk térben pedig egy rakás új inger és illat váltja egymást. Mindemellett a gazdi figyelme is sokszor az útra koncentrálódik. Bár vannak kutyák, akik kifejezetten imádnak autózni, sok ebet összezavar ez az új helyzet.

Az autózást a kutyával gyakorolni kell. Erre a gazdinak, a vezetőnek és az állatnak is komoly szüksége van. Érdemes még azelőtt megtanítani a kutyusnak az alapokat, mielőtt hosszú útra indulunk. Engedjük, hogy tét nélkül gyakorolja egy kicsit a kiszállást és beszállást, megtanulja, hogy hol a helye és hogyan viselkedhet az autóban. A Kutyabarát Magazin összeállításaiban számos hasznos kutyás tanácsot olvashatunk a közlekedésről.

Hol a kutya helye?

A kutyust a legbiztonságosabban talán az erre kialakított szállító boxban lehet utaztatni. Az autós kennelek tervezői szem előtt tartották a kutyák kényelmét és biztonságát. A jó autós kennel szellőzik, ütközések, kátyúk esetén védelmet nyújt, de azt is megakadályozza, hogy a kutya út közben megzavarja a vezetőt, esetleg a pedálok alá kerülve balesetet okozzon. A kennel nem börtön, inkább biztonsági öv. Jó esetben a használatával a gazdi és a kutya is jól jár.

Előfordulhat viszont, hogy a kutyust nem lehet kennelben szállítani. Néha nincs kéznél ilyen eszköz, máskor az állat rémül meg annyira az autóban, hogy jobb, ha a gazdi közelében utazik. Ilyenkor érdemes a kutyust a hátsó ülésen, biztonsági övvel biztosítva, felügyelet alatt tartani. Így ő is nyugodtabb marad, de a vezetőt sem zavarja meg.


Ha túl nagy a stressz

Előfordulhat, hogy a kutyák idegenkednek vagy egyenesen rettegnek az autózástól. A mentett állatoknak gyakran vannak rossz emlékei arról, hogy autóval szállították őket. Utazásunk során érdemes többször megállni és egy rövid sétát tenni a kutyával, plusz jutalomfalatot adni neki. A vízről se feledkezzünk meg! Ha ez nem lenne elegendő, akkor jól jöhet valamilyen enyhe nyugtató vagy stresszoldó szer, amelynek használatában az állatorvosunk is tud segíteni. Emellett lehet kapni már olyan párologtató készüléket és nyakörvet, amit ha utazás előtt két héttel elkezdünk használni, akkor elkerülhetjük a pánikot és viselkedészavart.

Jó, ha indulás előtt játszunk, sportolunk egy kicsit a kedvencükkel, így kevesebb energiával és talán több megfontoltsággal közelít majd a kocsihoz. Ha egy nagyobb út előtt lemozgattuk a kutyánkat, szívesebben tölti szunyókálással és pihenéssel még a hosszabb utazási időt is.

A látszat ellenére sok kedvenc kifejezetten szeret autózni, hiszen egy hosszabb utazás remek lehetőség a gazdival való közös lustálkodásra vagy új élmények begyűjtésére is. Vannak kutyák, akikre az autó búgása, ringatása is nyugtatóan hat – ahogy a kisgyerekek, ők is örömmel relaxálnak a kocsiban.

Kapcsolódó hírek