Hogyan zajlik az automata öntözőrendszer telepítése?

iho   ·   2019.07.20. 01:47

(x)

Ahhoz, hogy csökkentsük az időt, ami a kerti feladatok elvégzésével jár, érdemes megfontolni, hogy automata öntözőberendezést építsünk ki, amely leveszi a terhet rólunk, legalábbis, ami az öntözést illeti.

Több éves megfigyelés során ma már nyilvánvaló, hogy a klímaváltozás már itt kopogtat az ajtón. A heteken át tartó aszályos időjárást ugyan megszakíthatja egy-egy hidegfronttal érkező heves eső, de ez cseppet sem biztosítja egy kultúrkertben termett vegetáció vízigényét.

Érdemes megfontolni az automata öntözőrendszer kiépítését

Ha zöld növényeket szeretnénk látni a kertünkben, azért öntözni vagyunk kénytelenek, az viszont rengeteg időt is igénybe vehet, csakúgy mint a fűnyírás tevékenysége. De ezen segíthet a jól megtervezett automata öntözőrendszer, ami a közhiedelemmel ellentétben már nem számít luxusnak. A beruházás igényel némi tőkét, de ez már egy nyáron is visszahozhatja az árát, mert azon felül, hogy megtakarítja az öntözésre szánt időnket, megfelelő beállításokkal spórolhatunk a közüzemi számlákon is. Hogyan? Úgy, hogy tervezésnél már figyelembe vesszük, hogy milyen növényeket kívánunk öntözni, és ahhoz választjuk ki a megfelelő elemeket, berendezéseket. A jól megválasztott berendezések pedig képesek arra, hogy pénzt spóroljanak meg a tulajdonosuknak.

Hogyan fogjunk hozzá az automata öntözőberendezés kialakításához?

  1. Készítsünk előzetes tervet. Ehhez fel kell mérni a helyszínt. Így megismerjük a terepviszonyokat, a kert méretét, tájolását, egyéb adottságait. Ennek alapján dönthetjük el, hogy pontosan milyen típusú növényeket szeretnénk ültetni, és milyen ezeknek a vízigénye. A vízvételezést is vizsgáljuk meg alaposan, hogy képes lesz-e ellátni az egész kertet öntözővízzel. Vezetékes hálózatról nyerünk vizet vagy természetes forrásból (pl.: kút, patak)?

  2. A felmérést követően szerezzük be a szükséges elemeket, berendezéseket, majd megkezdődhet a tereprendezés. A tereprendezéssel alakítjuk ki az öntözőberendezés alapjait, valamint helyükre kerülnek a kertünk kiválasztott növényei is.

  3. A talajon helyezzük el a csöveket, kábeleket úgy, ahogy az előzetes terven felvázoltuk. A csöveket átmérő szempontjából mindig úgy válasszuk meg, hogy az igazodjon a vízhozamhoz. Ha több ágból fog állni az öntözőrendszer, alakítsuk ki a szelepdobozok helyeit. A vezetékes rendszerek után a szórófejeket tegyük fel a helyükre, majd ezt követően a vezérlőautomatikát szereljük be, helyezzük üzembe úgy, hogy minden zónára külön engedjünk nyomást, hogy ezzel is ellenőrizzük a mágnesszelepek tökéletes működését, valamint a szórófejek szórási képét.

  4. Ha nem észlelünk hibát az automatikában, időben bekapcsol és kikapcsol, ha nincs szivárgás az öntözés közben, és nem észlelünk egyéb műszaki hibát sem, ismét jöhet a tereprendezés. Betemetjük az árkokat, elegyengetjük a felszínt, füvesíthetünk gyeptéglával, vagy vethetünk fűmagot.

Kapcsolódó hírek