Hóhelyzet miatt késik a busz

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.05.15. 18:00
ZN_01

Az áprilisról eddig is tudtuk, hogy szeszélyes, és tud olyan időjárást okozni, ami nagyon változatos, néha nagyon hideg, sőt még havat is hoz időnként. Na de hogy májusban is havazik, az nem megszokott sem hazánkban, sem pedig a környező országokban, kivéve az Alpokat, vagy a Magas-Tátrát. Csehország pedig nem arról híres, hogy magas hegyei vannak, sem Alpok, sem a Magas-Tátra hegycsúcsaihoz hasonló vidékek nincsenek. Még a legmagasabb hegységben is, ami az Óriáshegység, nem jellemző, hogy májusban még sok hó maradjon a fennsíkokon.

(forrás: IDOL facebook)

A Libereci Kerületi Közlekedési Koordinátor (Korid LK) is évek óta ehhez igazítja az egyik hegyvidéki buszjárat menetrendjét. A nyári szezonban közlekedő Horní Mísečky–Vítkovice, Zlaté návrší autóbuszjárat nem indulhatott útnak, mert a buszmegállót és az oda vezető utat még mindig körülbelül egy méter vastagságú hó födi. A tervezett menetrend szerint május 11-én kellett volna elindulnia a járatnak, ami egyébként október 28-áig üzemel, de a hóhelyzet miatt elmaradt a szezonnyitás.

A Vítkovice, Zlaté návrší buszmegálló 1 420 méter tengerszint feletti magasságban található. A járatokat a BusLine szolgáltató közlekedteti, amely a Facebook-oldalán tette közzé a képpel illusztrált magyarázatot, miért nem indult el az idényjárat. A vonal érdekessége, hogy a busz öt kilométer hosszú szakaszon négyszáz méteres szintkülönbséget legyőzve kapaszkodik fel a hegyhátra. A BusLine képviselői egy hetes csúszást jelentettek, de a mostani hűvös időjárás nem kedvez a hó olvadásának, így könnyen lehet, hogy akár tíz-tizennégy napot is késhet az első nyári buszjárat.

Csehország legmagasabb csúcsán, a Sněžkán 13 órakor elég zord időjárás uralkodott... (forrás: humlnet.cz)

A szerda reggel méginkább bebizonyította, hogy a tél nem adja fel, május ide, május oda, újabb havazás volt a hegyekben Csehország északi részén, így továbbra sem várható, hogy egy-két napon belül beindíthatják a járatot. A hóhatár jelenleg 900 méter tengerszint feletti magasságban van, és egy okkludált front csapadékzónájából továbbra is több helyen havazik.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek