Hotelszerű éjszakai vonatokat indít Rómából a Dolomitokhoz az FS

iho/vasút   ·   2023.11.25. 09:00
halofulke

Az olasz nemzeti vasúttársaság új, Espresso Cadore elnevezésű szolgáltatása december 15-étől február végéig vehető igénybe hétvégenként.

Az olasz fővárost az ország északi részén, Veneto régióban, az Alpok lábainál fekvő Cortina d’Ampezzóval összekötő járatokra a napokban indult el a jegyértékesítés. A vasúttársaság szerint a már nagyon várt szolgáltatás célja, hogy egyre több turistát biztasson arra, hogy az üdülésükhöz az éjszakai vonatokat válasszák. A csak a téli szezon hétvégéin, február 25-éig közlekedő járatokon felül az ünnepi időszakban, december 18-a és január 3-a között pluszvonatokat is indít majd az FS.

Az FS Group nemrégiben hozott létre egy új, kifejezetten a turizmust megcélzó leányvállalatot FS Treni Turistici Italiani elnevezéssel, a „Dolomitok királynőjének” is nevezett síparadicsomhoz tartó járatokat is ez kezeli. Az üzletág vezérigazgatója, Luigi Cantamessa kihangsúlyozta: céljuk, hogy a hotelekhez hasonló kényelmet garantáljanak az utazáshoz, hogy az utas úgy érezze, az üdülés már az indulás pillanatában megkezdődik. Az FS Treni Turistici Italiani személyzete.

A vonat a római Termini pályaudvarról 21:40-kor fut majd ki és útközben megáll Orte, Orvieto, a Velence közelében fekvő Treviso, valamint a már az Alpok lábainál található Ponte nelle Alpi és Longarone-Zoldo állomásokon is. Azonban nem a teljes út zajlik vasúton: a szerelvény reggel 7:57-kor érkezik Calalzo állomására, ahonnan transzfer buszjárat viszi majd az utasokat a jóval magasabban, bő 1200 méter tengerszint feletti magasságon fekvő Cortina d’Ampezzo központjába – a buszozás ötven percig tart.

A turisztikai leányvállalat további új útvonalak létrehozásán is dolgozik, például az „olasz csizma” sarkánál, Salento régióban található Taranto és a csizma orránál, Calabria régióban fekvő Reggio Calabria közötti összeköttetésen, mely Crotonét és Catanzarót is érintené. Egy másikkal pedig Rómát kötnék össze e két régióval.

A Dolomitokhoz közlekedő éjszakai vonatokon poggyász-, kerékpár- és sífelszerelés-szállítási lehetőség is rendelkezésre áll majd (kép forrása: FS Italiane / railtech.com)

A körülbelül ötszáz mozdonyvezetőt, jegyvizsgálót és karbantartót foglalkoztató FS Treni Turistici Italiani által használt szerelvényeket a múlt század nyolcvanas és kilencvenes éveiben építették Olaszországban, korszerű beltérrel és műszaki berendezésekkel. A flotta több mint ötszáz személykocsiját az FS nosztalgiarészlege, a Fondazione FS bocsátja használatra, további 275-öt pedig a Trenitalia.

A síparadicsomba tartó vonatokon több szolgáltatás is elérhető. Egyrészt egy vagy kétágyas hálófülkék, melyekhez a jegy a vacsorát és a reggelit is magába foglalja, valamint négy- vagy hatüléses fekvőhelyes fülkék, amik csoportos utazáshoz is lefoglalhatók. A szerelvényekben bárszolgáltatást is nyújtó étkezőkocsi is közlekedik, melyen a választható ételek és italok olaszországi termékek. A vonatok egy speciális, sportfelszerelések és kerékpárok szállításához is alkalmas poggyászkocsit is továbbítanak. A járatokra indulás előtt legkésőbb negyven perccel fel kell szállni, hogy a vonatszemélyzet elrendezhesse az utasok csomagjait – adja hírül a Rail Tech.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: seat61.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek