Húszezren mérik a légszennyezést Belgiumban

Joó Ferenc   ·   2018.05.25. 11:15
kivorr-400

Belgiumban egyre többen találják túlzottnak a levegőszennyezést, ami veszélyezteti a lakosság egészségét. A lakosság oldalát már nagyon fúrja, hogy milyen mértékű is a levegő szennyezettsége valójában, és most egy majdnem össznépi összefogás keretében meg is fogják ezt tudni. Azonban, mint a legtöbb belga dolog, ez is csak az ország egyik felében, ez alkalommal Flandriában történik.

A Kíváncsi orrok projektet a Flamand Környezetvédelmi Ügynökség (VMM), az Antwerpeni Egyetem és a de Standaard napilap fundálta ki és finanszírozza legnagyobb részben, de sok ismert közszereplő is csatlakozott hozzájuk, erkölcsileg és anyagilag is támogatva a felmérést. Az összesen kétszáznyolcvanmillió forint költségvetésű program keretében húszezer lakás, iskola, iroda és üzem erkélyére, ablakába, házfalára rakták ki az olcsó mintavevő csöveket, amelyek a nitrogén-dioxid szintjét mérik a levegőben.

A Kíváncsi orrok programban eljuttatott mérőedények és kellékek<br>(a képek forrása: Instagram)

Minden városba és minden faluba jut a mérőeszközökből. Nincs olyan flamand lakos, akinek negyed kilométeres körzetében ne lenne legalább egy mintavételi pont. A húszezer mérőre ötvenezren jelentkeztek. Egy algoritmus alapján határozták meg, hogy kik kaphatnak belőle, ennek eredményeképpen a legjobb földrajzi lefedettséget sikerült megvalósítani. A mintavételi eszközöket nem ingyen osztogatták a lakosságnak, ugyanis az igénylőnek is kellett tíz eurót kellett fizetniük a részvételért. Cserébe viszont kaptak olyan táblát is, amelyet kirakhatnak a házukra, büszkén jelezvén, hogy ők részt vesznek a mérésekben.

A levegő nitrogén-dioxid koncentrációja nem csak a közúti közlekedésből, de az ipari termelésből, széntüzelésű hőerőművekből és egyéb szerves anyagok égetéséből is származhat. Éppen a múlt héten vitte az Európai Unió bíróságra Németországot, Franciaországot és az Egyesült Királyságot azért, mert nem csökkentették nitrogén-dioxid kibocsátásukat. Ráadásul a német Protect the Planet (Védd a bolygót) szervezet támogatásával egyre több magánember és család megy perre már az Európai Unió ellen is, amiért nem eléggé szigorúak a nemrég elfogadott, a 2030-ig terjedő időszakra szóló és az üvegházhatású gázok kibocsátásában negyven százalékos csökkenést előíró szabályozások, miközben a fejlett technológia ennél sokkal többet is lehetővé tenne.

Flandriában a múlt hónapban osztották ki a mérőedényeket és most szombaton ér véget a mérési időszak. A mintákat elemzik és előzetes eredményeket szeptemberben, a végleges tanulmányt októberben teszik majd közzé.

A lakosság szívesen hirdeti részvételét a programban

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek