Huszonhat útszakaszt újítanak fel idén Békés megyében

MTI/iho   ·   2018.05.11. 12:27

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, Virág Mihály sajtótájékoztatón pénteken Békéscsabán elmondta: a Terület- és településfejlesztési Operatív Program (Top) keretéből, 3,54 milliárd forint értékben tizenhárom útszakasz, összesen csaknem huszonöt kilométer hosszon újul meg. A munka hét szakaszon már elkezdődött és őszre be is fejeződik, egy kivételével: Sarkad belterületén egy új körforgalmat alakítanak ki négyszázmillió forintból, ez az egy építés engedélyköteles, jelenleg a vízjogi létesítési engedély beszerzése zajlik, ezért elképzelhető, hogy a kivitelezés befejezése átcsúszik a jövő év elejére.

A felújítás érinti egyebek mellett a SzeghalomVésztő, a KétegyházaMedgyesegyháza, a BattonyaMezőhegyes, NagygyantéSarkadkeresztúr közti négyszámjegyű út egy-egy szakaszát, valamint a köznyelvben dinnyés útként ismert 4429-es utat. Hazai forrásból tizenhárom szakaszon, csaknem harminc kilométer hosszon zajlanak útfelújítások, erre összesen 3,4 milliárd forintot fordítanak. Hét helyszínen itt is megkezdődött a munka, a kivitelezés ez év végéig mindenhol megvalósul. Hazai forrásból valósul meg egyebek mellett a 44-es út gyulai elkerülő szakaszának, valamint a csanádapácai, muronyi, örménykúti, kétsopronyi vagy a békésszentandrási négy- és ötszámjegyű utak felújítása. Az útfelújításokat valamennyi szakaszon a közbeszerzések két nyertes kivitelezője, a Duna Aszfalt Kft. és a Hódút Kft. konzorciuma, illetve a Swietelsky Magyarország Kft. végzi. A Magyar Közút saját eszközökkel, saját emberekkel is végez útfelújítást. A DévaványaKörösladány közti úton a közút saját forrásból felújít egy körülbelül nyolc kilométeres szakaszt, továbbá a csabacsűdi főutca másfél kilométeres szakaszát.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Top támogatásával országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indítja el. Idén országszerte mintegy ezerkétszáz kilométeren újulnak meg utak.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.