Idén is összegyűltek Ostravában

iho/vasút   ·   2017.06.18. 18:45
400px_czloko_ostrava

A háromnapos rendezvényen számos, a vasúttechnológia piacán jelentős vállalat vett részt. A hazai színeket többek között az AWT, a CZ Loko, az MSV Metal Studénka és a Škoda képviselte, de jelen volt számos nagy nemzetközi gyártó és szolgáltató is, mint például az Alstom, a Knorr-Bremse, vagy a ZSSK Cargo.

Alstom Transport

A francia gyártó újgenerációs regionális motorvonatát, a Coradia Lint 41-et mutatta be a vásáron. A kétrészes dízel motorkocsi legújabb verziója oldalanként két ajtón biztosítja az utascserét. Az utastérben a lehajtható székeket is beleszámítva százhuszonöt ülőhely van. A jármű két, egyenként 390 kilowatt teljesítményű dízelerőforrása száznegyven kilométer per órás legnagyobb üzemi sebesség elérését teszi lehetővé. A Coradia-motorvonatcsaládnak a belterét a moduláris építés miatt változatosan lehet kialakítani. A Lint 41-es változat közlekedhet Csehországban, mivel már megszerezte a típusengedélyt.

AWT

A cseh Advanced World Transport a.s. (AWT) szállítási és logisztikai vállalatokat összefogva hatvanévnyi tapasztalattal és nemzetközi hírnévvel áll rendelkezésre. Az AWT közvetlenül van jelen nyolc európai országban, és világszerte széles partnerhálózattal működik együtt. A vállalatcsoport szállítási szolgáltatásokat biztosít, elsősorban vasúton, ezzel a legnagyobb magánfuvarozók közé tartozik szerte Európában. A csoport vasúti szállítmányozást és átfogó iparvágány-szolgáltatásokat is nyújt több mint százhatvan mozdonnyal és hatezer teherkocsival. Az intermodális szállítás egyik úttörőjének számító cég stratégiai fontosságú terminállal rendelkezik Ostrava-Paskovban. A csoport a vasúti fuvarozáson kívül közúti, légi és tengeri szállítást is kínál, a kapcsolódó szolgáltatásokkal egyetemben. Az AWT elsősorban szenet, vegyipari termékeket, acélt, fűrészárut és papírt szállít, azonban már az autóipari alkatrészek és a konténeres szállítás terén is megszilárdította pozícióját. A vállalat szolgáltatásai közé még a terület-rekultiváció is befér.

A cseh CZ Loko is bemutatta felújított mozdonyait az ostravai Czech Raildays 2017-en. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Pozor Vlak Facebook-oldal)

Knorr-Bremse

A Knorr-Bremse Csoport vezető gyártónak számít a vasúti és haszongépjárművek fékrendszereinek piacán. A már több mint száztíz éve létező vállalat úttörő a legkorszerűbb fékrendszerek kifejlesztésében, gyártásában, forgalmazásában és javításában. Vasúti járművek területén a termékportfólió része az intelligens beléptetőrendszerek, a klímarendszerek (HVAC), a teljesítmény-átalakító rendszerek, a vezérlőelemek, a szélvédőtörlő-rendszerek, a peronkapuk, a súrlódóanyagok, a vezetéstámogató rendszerek, valamint az irányítástechnika is. A vonatszemélyzet optimális kiképzése érdekében a vezetésoktató szimulátorokat és e-learning rendszereket is biztosít. A Knorr-Bremse Csoporton belül az alsó-ausztriai Mödlingben található Knorr-Bremse egység számos terméket fejleszt ki és gyárt, például mágneses sínfékeket, örvényáramú fékeket, karimaeszközöket, szélvédőmosó- és törlő rendszereket, homokolórendszereket, valamint fékvizsgáló berendezéseket. Az automatikus ajtórendszerekért felelős üzletág beléptetőrendszereket állít elő a világ számos vasúti gyártója és szolgáltatója számára. Az 1918-ban alapított mödlingi, Dr. techn. Josef Zelisko GmbH egység vasúti jelzőrendszereket, műszeres transzformátorokat, valamint forgalomirányítási rendszereket fejleszt és gyárt. Az Unicupler Glarus GmbH egység számos vasúti terméket forgalmaz a kelet-európai piacon. A vállalat Közép- és Kelet-Európa tizennégy országában képviselteti magát, Csehországban, Lengyelországban és Romániában pedig saját fiókirodát is üzemeltet. A Knorr-Bremse 2014-ben átvette a próbapadok és mobil vizsgálati eszközök terén specialista macedóniai EKA d.o.o-t.

MSV Metal Studénka

A komplex megoldásokban specialista cseh MSV Metal Studénka, a.s. magas minőségű kovácsolást és préselést kínál számos iparág, például a vasút, az autóipar, a mezőgazdaság, az építészet, a hidraulika, az energetika vagy a bányászat termékei számára. A társaság a termelése nyolcvan százalékát exportra, Európa, Afrika és Ázsia huszonkét országába gyártja. A cég portfóliója számos modern technológiát felsorakoztat, például a kovácsolást megelőző anyagvágást és fűtést, a nyitott és zárt kovácsolást, a forró és hideg sajtolást, a hőkezelést, a csiszolást, a robbantást, a hegesztést és a menetfúrást, a fémmegmunkálást és megmunkálást, a festést és felületkezelést, kovácsoló és préselő szerszámok előállítását, a metallográfiai és mechanikai vizsgálatokat, valamint a részegységgyártást.

ZSSK Cargo

A vásáron a szlovák vasút teherszállítási ága, a Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. is képviseltette magát. A vállalat Szlovákia legnagyobb teherfuvarozó vasútjának számít a maga nyolcvan százalékos piaci részesedésével. A külső és belső környezet követelményeinek megfelelően a ZSSK Cargo a vasúti szállításon és üzleti tevékenységen felül tehervagonok és mozdonyok számára is biztosít karbantartási szolgáltatásokat, többek között átépítést, időszakos és tervszerű megelőző karbantartást, főjavítást és váratlan okból adódó javítást, villamos berendezések javítását, valamint a különböző gépészeti és elektronikai rendszerek technikai támogatását és ellenőrzését. A ZSSK Cargo évente nyolcvankilencezer egyedi megrendelés által körülbelül egymillió órát tölt karbantartási és javítási munkálatokkal. A vállalat tizenötezer teherkocsi karbantartásáért felel, gördülőállománnyal kapcsolatos szolgáltatásai pedig a hét minden napján elérhetőek.

* * *

KNORR-BREMSE Magyarország – Biztonságossá tesszük a gyorsuló jövőt. Csatlakozzon hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek