Idén két fokkal hűvösebb lesz az Alpokban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.11.20. 18:30
twindexx-400

Az SBB svájci vasúttársaság közleményben tájékoztatja az utazóközönséget, hogy az idei közelgő télen két Celsius fokkal kevesebbre fűti ki a vonatokat. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 22 fok helyett 20 fok lesz a szerelvényekben. Először a DPZplus szerelvényeken, később a RABe 514 DTZ típusú elővárosi egységek tekerik lentebb a fűtést. A vasúttársaság becslései szerint ezzel a lépéssel évente 1,6 gigawattóra villamos áramot spórolhatnak meg, ennek akár a kétszeresét is megtakaríthatják, ha az SBB többi járművére is kiterjesztenék a hőfokcsökkentést.

Az SBB Twindexx szerelvénye<br>(forrás: pinterex.com)

A MÁV-Start vonatain néhol a fűtés működése is örömet okoz, pontos hőmérsékleti követelményekről nem tudunk. A cseheknél és a szlovákoknál is 18 fok a megengedett minimális hőfok a személyszállító vasúti kocsikban, a légkondicionált kocsikban pedig a belső hőmérséklet nem lehet öt celsius foknál kevesebb a külsőhöz képest – természetesen nyáron.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek