Így fizetjük mobilon a parkolást, a pályamatricát

iho/közút   ·   2012.12.14. 09:01

A kormány kihirdette a nemzeti mobilfizetési rendszer részletszabályait, a nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg, a változásokat a profitline.hu ismerteti.

A rendszer a mobiltelefonos fizetési technológiát felhasználó egységes állami platformként működik majd. Első lépcsőben a parkolási közszolgáltatások és az autópálya-matricák elektronikus értékesítésében lehet majd használni. Minden közszolgáltató köteles lesz az országosan egységes rendszert igénybe venni, szolgáltatásainak mobilértékesítéséhez. A rendelet szerint a nemzeti mobilfizetési szervezet valamennyi ügyfél számára Magyarország egész területén azonos feltételekkel biztosítja a szolgáltatás értékesítését.

A kizárólagos állami tulajdonú Nemzeti Mobil Fizetési Zrt. a díjbevételeiből fedezi működési költségeit. Az ügyfél – az igénybe vett szolgáltatáson felül, a már működő rendszerekhez hasonlóan – kényelmi díjat fizet. E díj mértéke – szolgáltatástól függően áfával együtt – 50–100 forint lesz. A várakozási (parkolási) közszolgáltatás értékesítése esetén tranzakciónként 50 forint, úthasználati jogosultság értékesítése esetén tranzakciónként 80 forint, közlekedési jegy értékesítése esetén tranzakciónként 50 forint a díj, míg az egyéb szolgáltatások esetén tranzakciónként 100 forint.

A jelenleg üzemelő rendszerek többsége az új állami platformra támaszkodva, annak viszonteladójaként működhet majd. Ezért továbbértékesítési díjat kell fizetnie, a díj alapja az ügyfél által fizetendő nettó díj 10 százaléka a parkolásnál, 5 százaléka az úthasználati jogosultság és a közlekedési jegy értékesítése esetén.

Kapcsolódó hírek