Így tömegközlekedünk a felszínen a 4-es metró „után”

MTI/iho   ·   2014.03.18. 18:35
bkk4_0

A 4-es metró elindulásával egy időben a BKK az elmúlt évek egyik legnagyobb felszíni forgalomátszervezését hajtja végre. A hálózat átalakítására részletes javaslat készült, melyet Tarlós István főpolgármester döntése alapján az érintett utasok, lakók, civilszervezetek, önkormányzatok januárban véleményezhettek. Több mint hétezer észrevétel érkezett, ezek alapján alakították ki a végleges rendet.

Az új felszíni közlekedés tíz fővárosi kerületben, valamint Budaörsön és Törökbálinton mintegy 40 autóbusz-, öt villamos- és három trolibuszvonalon jelent változást.

Nagyítható térképek minden mennyiségben! (forrás: BKK)

Mint írták, a felszíni járathálózatot úgy alakították át, hogy a 4-es metró használatát ösztönözzék. Ott azonban, ahol a metróra való átszállás lassítaná az utazást, nagyrészt meghagyták a felszíni utazási lehetőséget, ezért nem változtattak érdemben például a dél-budai villamosok közlekedésén.

A 7-es buszcsalád teljes szakaszán fenntartják a szolgáltatást, de átszervezik a járatokat. A 7-es busz változatlan útvonalon és kapacitással közlekedik. A kelenföldi Bornemissza tér és a belváros között a 7-est a 7A helyett az új 107-es egészíti ki. A 7-es és a 107-es minden megállóban megáll dél-budai végállomásuk és az Astoria között, onnan a 7-es alapjáratként folytatja útját Újpalotára, a 107-es pedig gyorsjáratként.

Újpalota, Nyírpalota út és a belváros között a 7E, az új 107-es, és a meghosszabbított 133-as és 233-as buszok közlekednek gyorsjáratként. A 7E Újpalotáról csak a Blaha Lujza térig közlekedik.

A 8-as busz Gazdagréti téri végállomása változatlan marad, viszont az Urániától egészen a Bosnyák térig meghosszabbítják az útvonalát. Új buszjárat indul a Gazdaréti térről Kelenföld vasútállomásig 108-as jelzéssel, amely a Rétköz utcán közlekedik. A jelenleg szintén az Urániáig közlekedő 112-es végállomása is a Bosnyák térre kerül.

Új járatok indulnak Budaörsről a Széll Kálmán tér végállomásig 140-es és 140A jelzéssel, a 88-as busz Törökbálintról, a 240E járat pedig Budaörsről indulva a Móricz Zsigmond körtérig fog közlekedni. A 40E a továbbiakban csak a hétköznap reggeli időszakban közlekedik Budaörsről Budapest irányába, Kelenföld vasútállomásig.
A 47-es és a 49-es villamos változatlan útvonalon jár majd, de hétvégén új villamos indul 48-as számon a Deák Ferenc tér és a Savoya Park között a Kiskörút–Bartók Béla út–Fehérvári út útvonalon 15 perces követési idővel. A 49-es villamos járatsűrűsége kismértékben csökken, mivel nagyobbrészt azonos nyomvonalon közlekedik a 4-es metróval.

A 73-as, 76-os és 79-es trolik közlekedésében csak kisebb változás lesz, a 73-asé és 76-osé Keleti pályaudvari átszálló csomóponthoz közelebb kerül, a 79-es pedig a Garay utcai helyett a Baross térre közlekedik majd.
A 87A és a 187-es járatokat összevonják, a 187-es sűrűbben jár majd, a 4-es metró gyors elérése érdekében Kelenföld vasútállomásig. Budatétény vasútállomás és Kelenföld vasútállomás között új járatot indítanak 101-es jelzéssel, a 103-as pedig sűrűbben közlekedik. A 133E járatot az új 133-as váltja fel Nagytétény, Erdélyi utca és Újpalota, Nyírpalota út között.

A 150-es útvonala több pontos is módosul: a járat nem tér be Kelenvölgybe, helyette az új 258-as járat közlekedik erre, a Péterhegyi úton egyenesen haladva éri el a metró kelenföldi végállomását. A 172E járat a jövőben 172-es számjelzéssel közlekedik, útvonalát Kelenföld vasútállomásig rövidítik. Nem változik a 178-as és 277-es járat menetrendje, bár korábban a két járat összevonását tervezték, valamint megmarad a 239-es busz is.

A 233E a jövőben 233-as számjelzéssel, továbbra is csak a munkanapi csúcsidőszakokban jár, Dél-Buda és az Astoria között minden érintett megállóhelyen megáll. Útvonalát a Bosnyák térről Újpalota, Nyírpalota útig meghosszabbítják, a belváros és Újpalota között gyorsjáratként közlekedik. Új járatot indítanak 258-as számjelzéssel, amely az Újbuda-központ és Budafok között a módosított útvonalú 150-es buszt és a 4-es metró kelenföldi végállomásáig rövidített 250-es járatot pótolja.

A 4-es metró 6,7 kilométeres elkészült szakaszát 13 perc alatt teszi majd meg a Keleti pályaudvar és Kelenföld vasútállomás között. A többi metróvonalhoz hasonlóan csúcsidőszakban 2-3 percenként, míg napközben és hétvégén 5, késő este pedig 10 percenként jár majd, és átszállási lehetőséget biztosít a Keleti pályaudvarnál az M2-es, a Kálvin téren pedig az M3-as metróvonalra. Átadása idén tavasszal várható.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek