Ikarus buszokat gyártanának Nagyváradon

iho/közút   ·   2011.12.23. 09:34

Az erdélyi város tömegközlekedési vállalata PPP-típusú partnerségre lépne a magyarországi gyárral. A járművek 40 százalékát gyártanák Nagyváradon, a többit továbbra is Budapesten szerelnék össze – számol be róla a Krónika.ro.

Csuzi István, a Helyi Közszállítási Vállalat igazgatója szerint a nagyváradi gyártósort kezdetben egy busz hagyná el havonta, de idővel öt-hat járművet is összeszerelhetnek. Egy kisbusz gyártási ára 80 ezer, egy nagybuszé 150-160 ezer euró, de ez csökkenhet, ha a helyi alkatrészgyár is részt vesz a termelésben.

A nagyváradi közlekedési vállalat egyébként a múlt héten szabadult meg az utolsó öreg Ikarus autóbuszoktól. Az igazgató szerint az elavult és szennyező járműveket még alkatrészeire szedni is túl sokba került volna, így a vállalat inkább túladott rajtuk. Árverésen értékesítette mind a kilencet, áfa nélkül darabonként 7500 lejért. A cég az elmúlt években 42 új autóbuszt vásárolt. A legújabbak a lengyel Solarisok, amelyek nem fogyasztanak ugyan kevesebbet, mint a régebbiek, de mintegy 70 százalékkal kevesebb szennyező anyagot juttatnak a levegőbe.

Kapcsolódó hírek