Ikarus MiniFeszt az Északi Járműjavítóban!

iho/közút   ·   2024.08.22. 13:10
Közlekedési-Múzeum,-Ikarus-Minifeszt

Egyszerre lesznek láthatóak a legendás márka sorozatgyártású autóbuszai a Közlekedési Múzeum szervezésében augusztus 23-a és 25-e között. A belépő mindössze 125 forint!

Az Ikarus gyár, melynek története 1895-ig nyúlik vissza, családi vállalkozásból nemzetközi szinten elismert üzemmé nőtte ki magát. A cég többszöri újratervezéssel és a gyártás újrakezdésével kiállta a történelem viszontagságait, mi több, jelentős szerepet játszott a második világháborút követő hazai közúti közlekedés talpra állításában. Számos esetben a távoli exportpiacok meghódításával szerzett elismertséget a magyar iparnak.

A márka fénykorában évi 13 ezer autóbuszt gyártottak a vállalat csarnokaiban. A sikermodellek látványa a mai napig emlékeztet mindannyiunkat a hajdani gyáróriás történetére.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) az Ikarus-gyár lenyűgöző örökségét hivatott felidézni és ismertetni Ikarus MiniFeszt elnevezésű rendezvényével – immáron negyedik alkalommal. A háromnapos rendezvény gazdag programkínálatot nyújt, a Közlekedési Múzeum fennállásának 125. évfordulója alkalmából ráadásul rendkívül kedvezményes, 125 forintos belépőjeggyel!

Az érdeklődők a következő programlehetőségekből csemegézhetnek augusztus 23-a, 10:00 órától:

  • harminc Ikarus-autóbusz járműbemutatója: az „ékszerdoboztól” a „Farosig”;
  • bemutató „Tárgyak az Ikarus világából” címmel, a Múzeum rég nem látott műtárgyaival;
  • tematikus tárlatvezetések szakértőkkel és múzeumpedagógusokkal;
  • múzeumi nosztalgiajáratok Ikarus 311-es, Ikarus 66-os és egy Ikarus 260 Cabrio autóbusszal;
  • kerekasztal-beszélgetés a „Gördülő legendákról”, résztvevők: László Anna, Adamis Gábor, Simon Pál, Szedlmajer László, Dr. Lovász György;
  • további különleges események felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.

Helyszín: Északi Járműjavító (1101 Budapest, Kőbányai út 24-28.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Hajózás Sporthajózás

Révfülöpön restaurálják a Szent Jupátot

iho.hu   ·   2024.09.07. 08:45

A héten a Balaton északi partján tették vízre a magyar hajózás egyik legkülönlegesebb műtárgyát. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum relikviájának fedélzetén, 1985-ben Fa Nándor és Gál József – első magyarokként – hajózták körül a Földet. A Szent Jupátot egy éven belül teljeskörűen felújítják.