Ikarusok Isztambulban

Istvánfi Péter   ·   2013.06.20. 14:00
00

A villamoshálózat kiegészítéseként, 1926-ban indult meg az első autóbuszjárat a török nagyvárosban. Ez a szerep egészen az ötvenes évek közepéig megmaradt, addig mindössze 10-20 autóbuszból állt Isztambul buszflottája. Ezt követően öt év alatt mintegy ötszáz busszal nőtt az állomány. A 70-es évektől kezdve tovább bővült a buszpark az Ikarus, a Mercedes, a Magirus és az MAN buszaival. Az ezredforduló környékén már mintegy 2500 autóbusz rótta az isztambuli utcákat.

Ikarus 280-asból alig pár kocsi maradt forgalomban, azok is jellemzően csúcsidőben közlekednek a 15F járaton<br/>A képre kattintva galéria nyílik!<br/>(fotók: Németh István)

Az Ikarusok még mindig ezer feletti számban vannak jelen az utcán. Ezek nagy része, 883 kocsi szóló, és csak 126 csuklós található. Utóbbiak ideje lassan meg van számlálva, az IETT ugyanis újabb csuklós Mercedes Conectók vásárlását tervezi. Az Ikarusokon kívül a debreceni MJT cég 52 emeletes kocsija is hazánk hírnevét öregbíti.

Kapcsolódó hírek

Vasút Városi vasút

Zarándokok és villamosok

Hangodi Zoltán   ·   2012.02.12. 09:15
Stájerország székhelyén járva a közlekedésbarát számára nemcsak a Schlossbergbahn vagy a villamoshálózat kihagyhatatlan, hanem a Graz külvárosában lelkes magángyűjtők által megálmodott és megvalósított villamosmúzeum is.