Ikerbaleset-megemlékezés Iglón

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.04.04. 19:00
Dvojicska_kiskep

Még viccnek is rossz, gondolták sokan 2010. április 1-jén, amikor arról olvastak a médiában, hogy halálos kimenetelű vasúti baleset történt Igló (Spišská Nová Ves) állomáson. Sajnos igaz volt a történet. A 131 051/052-es ikermozdony az elektrodinamikus fék próbája alatt hátulról nekiütközött egy álló személyvonat szerelvényének. A baleset pillanatában négyen tartózkodtak a vezetőálláson, ebből csak egyiküknek sikerült időben kiugrania a mozdonyból. Három másik vasutas életét vesztette a roncsok között.

A 131 051/052-es Ikermozdony a felújítás után kívülről...

Négy évvel később, ugyanazon a napon emléktáblát avattak a vasutasok emlékére. A megemlékezésre még lengyel mozdonyvezetők is érkeztek, akiket épp az elhunyt mozdonyvezető-oktató tanította kezelni az akkor Lengyelországba is bejáró Ikreket. Azóta sikerült teljesen rendbehozni a mozdonyt, a napokban már szolgálatba is áll a balesetet szenvedett gép, amit szépen fel is újítottak – még légkondi is került a vezetőállásra. A railpage.net oldalon több fotót is láthatnak a megemlékezésről és a felújított 131-es sorozatú ikermozdonyról. A baleset okairól keveset hallani, de leginkább az emberi mulasztást emlegetik.

...és belülről<br>(fotók: railpage.net)

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek