Illegális támogatás a milánói handlingcégnek

iho/repülés   ·   2013.01.03. 19:07
aeroporto-milano-malpensa_cim

Az Európai Bizottság döntése szerint a milánói Malpensa és a Linate repülőterek kezelője, a SEA mintegy 360 millió eurónyi állami támogatást kell, hogy visszafizessen.

A Bizottság most zárult vizsgálata szerint az állami tulajdonban lévő SEA 2002 és 2010 között ismételten tőkeinjekcióban részesítette veszteséges leányvállalat, a földi kiszolgálással foglalkozó SEA Handlinget. Ezek a tőkeinjekciók a vizsgálat szerint nem feleltek meg az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályainak, és a SEA Handlinget a segítség jogtalan gazdasági előnyhöz juttatta.

Az adott időszakban a cég mindvégig pénzügyi nehézségekkel küszködött, és kaphatott volna támogatást, ha az megfelelt volna az uniós kritériumoknak – állapítja meg a Bizottság. Azonban a SEA Handling üzleti tervében nem voltak megbízható és hiteles programok arra nézve, hogyan lenne képes a cég folyamatos állami beavatkozás nélkül életképesen működni. Ugyancsak nem volt semmiféle bizonyíték arra nézve, hogy a cég maga is hozzájárulna a szerkezetátalakításhoz, végül pedig arra sem látszott biztosíték, hogy a SEA Handling lépéseket tenne az korrekt versenyhelyzet helyreállítása érdekében, amire a jelentős állami támogatás miatt lett volna szükség.

A hírt közreadó Air Transport World azt is hozzáteszi, hogy időközben kudarcba fulladt a SEA eladására tett kísérlet, mert a befektetők nem jelentkeztek a cég megvételére. Az ATW iparági megfigyelőkre hivatkozva azt állítja, hogy a vállalatot a tulajdonosok alaposan túlértékelték, ezért nem futott be ajánlat a megvételére.

Kapcsolódó hírek