Incidens nélkül zajlott le a taxistüntetés

iho   ·   2013.04.08. 12:22

Mintegy 30-40 autóval tüntettek taxisok az Alkotmány utcában a fix tarifa mielőbbi bevezetéséért – jelentette a helyszínről a hvg.hu tudósítója. A rendezvény békés volt és 11 órakor véget is ért.

Mint azt korábban jeleztük, az Országos Taxis Szövetség és a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete azért szervezett demonstrációt az Alkotmány utcában, hogy tiltakozzanak a Városházán beterjesztett fővárosi taxirendelet ellen.

A taxisszervezetek a fix, rögzített hatósági árak mielőbbi bevezetését követelik Tarlós István főpolgármestertől, mert enélkül semmilyen megszorító és korlátozó szigorító szabályozást nem fogadnak el.

Korábban közleményükben felidézték: a legutóbbi egyeztetés után egy merőben új módosító B változattal rukkolt elő a rendeletalkotó, mely az eddigi egyeztetésekkel ellentétben ezután sem oldaná meg az alapvető problémákat a rendezetlen piacon, továbbá anyagi terhek kényszerű vállalására kötelezné a taxisokat. A B változat valószínűsíthetően a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) állásfoglalása után készült el, mely elzárkózik a fix ár bevezetésétől annak ellenére, hogy a piac önszabályozó ereje évek óta működésképtelen és torz módon mozgatja a versenypiacot – állt a közleményben.

A taxisok szerint mivel egy korábbi GVH-állásfoglalás már rögzítette azt, hogy az úgynevezett torz piacon lehetősége van az önkormányzatoknak ilyen és hasonló esetekben a rögzített hatósági ár bevezetésére, ezért kérik Tarlós István főpolgármestert, ne engedjen az eddigi és határozott állásfoglalásából, a piac védelmében és érdekében vezesse be mielőbb a rögzített hatósági árakat.

Kapcsolódó hírek