Indiai műholdlövészet, veszélyben az űrállomás!

iho   ·   2019.04.04. 08:45
cim

Borzasztó, borzasztó dolog („That is a terrible, terrible thing”) – ez a nem túl diplomatikus és nem túl visszafogott minősítés a NASA főigazgatójától származik, vele ellentétben az indiai miniszterelnök rendkívül büszkén jelentette be, hogy sikeres műhold-elhárítási kísérletet hajtottak végre, amikor a már hónapok óta földkörüli pályán keringő, ugyancsak indiai Microsat-r kémholdat egy másik űreszköz ütközéssel semmisítette meg.

Jim Bridenstine NASA-főnök felháborodásának lényege, hogy a sikeres kísérlet következtében keletkezett törmelék súlyosan veszélyeztethet más, földkörüli pályán lévő eszközöket, beleértve a Nemzetközi Űrállomást.

A frissen nyilvánosságra hozott adatok szerint a megfigyelő rendszerekkel követhető darabok száma hatvan körüli, ezek tíz centénél nagyobbak, de van bőven az ütközés során keletkezett rengeteg kisebb roncsrész, köztük mikro-méretűek, amelyek szintén átüthetik az űreszközök általában nem túl vastag falát.

Az indiaiak azt állították, szándékosan rendezték meg az ütközési kísérletet olyan alacsony pályán, hogy a következményei ne veszélyeztessék az ISS-t, ez azonban a jelek szerint nem úgy történt, ahogy tervezték, a nagyobb darabok közül is több mint húsz magasabbra került az ütközés energiájától, mint az ISS pályája. A kisebb darabokra nézve nincs pontos adat. Viszont amilyen magasra a roncsfelhő egy része feljutott, nem lehet kizárni, hogy bekövetkezik az ütközés az űrállomással, akár hónapokkal azután, hogy a megsemmisítési kísérlet remekül sikerült.

A földi rendszerek által követett nagyobb űrszemét-daraok pályáját szorosan ellenőrzik, és ha nem kizárható az ütközés, akkor az állomás a saját hajtóművei révén módosíthatja a pályáját az ütközés elkerülésére, de a nem ellenőrzött kisebb darabok esetleges becsapódása így nem elkerülhető. Ha az űrszemét lyukat üt az állomás falán, akkor az ISS személyzete az előre begyakorolt műveleteket hajtja végre, esetleg a sérült modul lezárásával, mint ahogy sikeresen elkerülték a nagyobb bonyodalmakat tavaly is, amikor az egyik, az állomáshoz kapcsolt orosz űrhajó kezdte ereszteni a belső túlnyomást, mint később kiderült, egy hibás furat miatt. de túlnagy, túl veszélyes sérülés esetén akár sor kerülhet az állomás teljes evakuálására is.

A nemzetközi űrkutatási partnerek egyébként évek óta készítik a programokat az űrszemét mennyiségének csökkentésére, a föld körül keringő különféle veszélyes törmelékek befogására.

A mostani történet attól kísérteties kissé, hogy a legtöbb, az űreszközöket máig veszélyeztető törmelék-felhő gyakorlatilag pontosan úgy keletkezett, mint a mostani, csak akkor egy másik feltörekvő ázsiai űrnagyhatalom, Kína végzett 2007-ben sikeres műhold-elhárítási kísérletet, a következmény: 150 ezer kisebb-nagyobb roncsdarab.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek