Indóház 2017. június: nemcsak negyven napig tartó élmény

iho   ·   2017.06.06. 13:45
00kicsi

Kell-e Kelebia? Azaz a 150-es vonal felújítása, van-e értelme, kinek a pénzéből mennyit lehet, sőt: kell áldozni a (látszólag fantasztikus, azonban több részében erősen kérdéses) nagyberuházásra? Emlékezzünk a V0 vasúti körgyűrű nagyívű, majd hamvába holt terveire, amelyektől szintén a hazánkon átáramló vasúti tranzitforgalom fellendülését vártuk. A belgrádi vonal korszerűsítése, a Kelebia–Hegyeshalom tranzitforgalom azonban egy Budapestet elkerülő vonal megépítését mindenképp igényelné, kérdés: mikor és mennyiből?

A gőzösvilág utolsó végvára a lengyelországi Wolsztyn, ahol immár a huszonnegyedik gőzösparádét rendezték. Igaz, ott is omladozik már a bástya, a menetrend szerinti gőzvontatású forgalom úgy tűnt, már a múlté, az utolsó csühös 2014-ben ment ki a vonalra személyvonatával. A PKP Cargo azonban a fűtőházra alapozva új vasúttársaságot hozott létre, véglegesen talán mégsem kell a gőzösöktől elbúcsúznunk.

Lepsénynél még megvolt – idézhetnénk a klasszikus kabaréjelenetet. Kisvasúti rovatunk egy újabb vonalcsoport emlékeit idézi fel, a valamivel több mint húsz kilométeres hálózat Lepsény–Mátyásdomb szakaszán 1977-ig még személyszállító vonatok is közlekedtek.

Hogyan lesz egy téglaszállító kisvasútból villamosvonal? Látogasson ki az olvasó Pestszentlőrincre, az 50-es villamos bizony – igaz, semmiféle nyoma nem maradt már – keskeny nyomközű, áru- és utasszállításra egyaránt berendezkedett HÉV-nek indult. Írásunk a korai szárnypróbálgatásokat, a Budapest–Szentlőrinci HÉV őstörténetét idézi fel.

Szergej Szergej hátán: a közelmúltban jelent meg a típusról szóló Indóház Extra (immár a harmadik), vasútmodellezési rovatunk egyik cikke is a típusrokonokkal foglalkozik. A Roco elkészült ugyanis a kétszekciós Szergej H0 léptékű modelljével. A „kettő az egyben” elvet követve a két mozdonyfél szétcsatolva akár külön-külön is üzemeltethető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek