Inkább az utas szívjon, mint a vasút

Joó Ferenc   ·   2018.08.06. 12:00
gradec400

Magyarországon megszokott, hogy a nemzetközi vonatoknak, sőt – ha egy mód van rá – az intercityknek is találnak kerülő útvonalat, ha az eredeti útvonal mentén egy bizonyos pályaszakasz nem járható. Legyen az felújítás vagy árvíz, se szeri, se száma a mindenféle kerülő útirányon át közlekedő vonatokról szóló példáknak.

Járt már euronight vonat Kisszénáson át, intercity a Hortobágyon, biharkeresztesi kilépő nemzetközi vonat Kál-Kápolna és Kisújszállás között, Tisza Expressz Eperjeskén és Bátyun át. Éppen aktuálisan az Istria hálóvonat közlekedik Balatonfüred és Tapolca érintésével, mert Herend és Ajka között vágányzár van, de a zágrábi vonatok is hol Dombóvár felé, hol Siófokon és Nagykanizsán át közlekednek, az éppen zajló pályafelújítások függvényében.

Horvátországban más a helyzet, az már az igazi Balkán. Régebb óta tart a Zágráb és Gyékényes közötti vasútvonal felújítása, ami érzékenyen érinti az egy szem közvetlen nappali vonatot is, ami a horvát főváros és Budapest között közlekedik. Nevezetesen, a Gradec nemzetközi gyorsról buszra kell szállni, hol ilyen, hol olyan viszonylatban. De ne higgyük, hogy ez ilyen egyszerű, van benne egy olyan sajátos csavar a HŽ (Horvát Vasutak) részéről, ami annyira eklatáns példája az utasok semmibevevésének, hogy az már-már a legfanatikusabb magyar mellékvonal-megszüntetéseket idézi.

Meg kell jegyezzük, hogy ez korántsem váratlan fejlemény, a pályafelújítást EU támogatásból végzik, tehát előre tervezhető folyamatokról van szó. Ha a MÁV-Start meg tudta oldani, hogy a Budapest és Zágráb között közlekedő vonatok a felújítások függvényében hol a 30-as, hol a 41-es vonal felé közlekedjenek, akkor vajon miért nem született megoldás arra is, hogy a pályafelújítással érintett horvát szakaszon való buszozás helyett kerülő útirányon, Varasd és Csáktornya felé, murakeresztúri határátlépéssel közlekedjen az a három vagon, amit Budapest felé közlekedtetnek?

Természetesen tudjuk, hogy az indok a többletköltség, mert akkor dízel vontatással kellene a vonatot közlekedtetni. De az is lehet, hogy az igazi indok az, hogy ez így a HŽ-nak egyszerűbb, a MÁV-Start pedig vagy magasról tesz az egészre, vagy nem rendelkezik elég érdekérvényesítő erővel. Ugyanis Zágrábból 8 óra 58 perckor éppen indul egy dízelvontatású vonat Varasdra, onnan Murakeresztúr pedig talán még hatvan kilométer sincs. Visszaútban is minden bizonnyal meg lehetne találni a budapesti kocsik leközlekedtetésére a megoldást.

Megérkezik Zágrábba Fiuméből az eszéki intercity – ekkor még nem sejteni, hogy hamarosan milyen műsör következik. A képre kattintva galéria nyílik, térképpel a végén! (a fotókat a szerző készítette 2018. július 31-én)

Viszont a helyzet mégsem ilyen egyszerű, mivel a Gradec nemzetközi vonat Zágráb és Kapronca között egyesítve közlekedik a Fiume–Eszék intercityvel. Normál esetben a dolog úgy működne, hogy a Fiuméből Zágrábba befutó szerelvényről lejár a gép, rátolják a budapesti stokkot és a régi vagy egy új gép rázár a szerelvény elejére, és mehet a vonat tovább. Kaproncán az eszéki kocsikat leakasztják, a Gradec megy tovább ugyanazzal a villanygéppel Gyékényesig, az eszéki intercityre pedig hátulról zár rá a dízelmozdony.

Hogy a HŽ-t mennyire nem érdeklik az utasok, azt jól szemlélteti, hogy nem csak a Magyarországra, de a belföldi forgalomban, Eszék felé utazó embereknek is rendkívül élménydús szolgáltatást talált ki. Jelenleg ugyanis úgy működik a dolog, hogy megérkezik az intercity Fiuméből Zágrábba, ahol egyébként a Budapestre és Eszékre közlekedő egyesített vonat induló vágányának következetesen hol a második, hol a harmadik vágányt tüntetik fel az indulási táblán. Ahogy a vonat begördül a Pfaff Ferenc tervezte állomásépülettel büszkélkedő pályaudvar második vágányára, arról mindenkit leterelnek, majd következik a várakozás.

Nemsokára begördül Vrbovec felől egy háromkocsis elővárosi motorvonat, egy jó öreg Ganz-MÁVAG szerelvény formájában. Erre zsúfolódik fel a kombinált eszéki és budapesti utasmennyiség, hogy légkondicionálás nélkül eldöcögjön Vrbovecig. A két horvát kalauz rendesen teszi a dolgát és végig ellenőrzi a vonaton a jegyeket. Vrbovec állomásépülete előtt négy busz várja a rohamot, a csomagtartóba még kerékpárok is kerülnek. Némi buszozás után megérkezik a társaság Kőrösre, ahol ott vár a már valóban légkondicionált kocsikból álló eszéki szerelvény.

Láthatjuk, hogy – ha már egyszer buszozni kell is – lusta volt a horvát vasút elküldeni a Fiuméből érkező szerelvényt Vrbovecig, holott a mozdonya ott simán körbejárhatott volna. Nemes egyszerűséggel egy agyongraffitizett, harmincéves motorvonattal pendliznek Zágráb és Vrbovec között, hogy az Eszék irányába közlekedőknek ne kétszer, hanem háromszor kelljen átszállniuk. A Magyarországra utazóknak még jobban megadják a módját, mert nem ám, hogy az eszéki vagonokkal elgurult volna Kőrösig a három budapesti kocsi is! Helyette Kaproncán ismét át kell szállni a MÁV-Start szerelvényébe. Így a nemzetközi utasoknak is kijut a három átszállás a kettő helyett.

Befut egy másik vágányra a graffitis Ganz-MÁVAG motorvonat, Zágrábtól Vrbovecig ez nyújtja a minőségi szolgáltatást az intercity utasainak

Úgy értesültünk, hogy a HŽ egyébként szorgalmazná a személyforgalom újraindítását a jelenleg csak teherforgalom által használt két horvát–magyar határátmeneten, azaz Magyarbóly és Murakeresztúr esetében. Ha ismét lenne közvetlen vonat Budapest és Zágráb között az amúgy részben magyar nemzetiségiek által is lakott Csáktornyán és Varazsdon keresztül, akkor lehetne alternatívája a buszozásnak és a háromszori átszállásnak. Ugyanakkor egy olyan balkáni vasúttól, akik a Zágráb–Split intercity utasait is simán átpakolják buszokra, ha éppen olyan kedvük van, ne várjunk ilyen figyelmességet!

A dolog csattanója, hogy a Kaproncától Budapestig közlekedő kocsik néhány perc gurulást követően menetrend szerint hetven percet állnak Gyékényesen a határvizsgálat céljából. Ez idő alatt magyar mozdonyra cserélik a vonóerőt, majd Nagykanizsán újabb kocsikkal bővítik a Gradecet, ami innentől vegyesen, Tópart Expresszként is közlekedik. Ez újabb közel húszperces álldogálást jelent, és mindezen műveletek közben a légkondicionáló berendezés hol működik, hol nem, de leginkább nem. Hadd főjenek saját levükben a nemzetközi utasok! A MÁV-Start kocsijaiban amúgy sem olyan hatékony a berendezés, mint a HŽ által üzemeltetett Gosa-kocsikban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek