InnoTrans 2016 az innovatív alagútépítés jegyében

iho/vasút   ·   2016.08.19. 18:45
innotrans2016_0

Az alagútépítő vállalatoknak az elkövetkező években olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint a Fehmarnbelt-kapcsolat, a Brenner-bázisalagút vagy a Crossrail-projekt. A világ vezető vasúti technológiáit kétévente Berlinben felvonultató nemzetközi vásárát, az InnoTranst idén szeptember 20–23. között rendezik meg. A rendezvényre az alagútépítési szegmens az alagútépítés és -karbantartás termékeinek és szolgáltatásainak koncentrált és széleskörű palettáját hozza el: építőanyagok, tűzvédelmi- és szellőztetési rendszerek, alagútépítési eszközök és módszerek, kommunikációs és biztonsági rendszerek, tisztítórendszerek, valamint elektromos berendezések széles tárháza szolgál majd az érdeklődőknek.

  • Herrenknecht: A német vállalat az 5.2-es csarnokban prezentálja a Crossrail-projektet: a várthatóan 2018-ban átadásra kerülő, száznyolcvan kilométer hosszú regionális expressz-szolgáltatás London keleti és nyugati részét is összeköti majd. A rendszeres kiállítónak számító Herrenknecht egy méretarányos modell segítségével biztosít majd információkat azokról az alagútépítő gépekről, melyekkel a projekt során negyvenegy kilométer hosszan alakítottak ki földalatti járatokat London alatt.
  • Plasser & Theurer: Az osztrákok TIF alagútellenőrző-járművüket hozzák majd el, melyet szabad téren állítanak ki. A három daruval felszerelt jármű akár tizennégy és fél méterre is képes elérni.
  • Valente: A piacvezető legnagyobbak mellett az olasz cég is felvonul. A vállalat az alagútépítési helyszínek számára gyárt felszerelést és rendszereket, többek között speciális teherkocsikat, valamint az alagúton belüli munkákhoz dízel- és villamos mozdonyokat.
  • FOGTEC: A kölni központú cég a tizenegyedik InnoTrans egyik kulcsfontosságú témájának számító tűzvédelmi szegmenset fogja képviselni. A FOGTEC olyan tűzvédelmi rendszereket állít elő, melyek hosszú távú hatással bíró, nagynyomású permetet szórnak, eközben ráadásul környezetbarátok és emberi egészségre sem veszélyesek.
  • Aero-X AG: A vásáron első ízben részt vevő svájci társaság vasúti járműveknél felhasználható, speciális tűzoltórendszerekről, valamint vasúti és alagúti infrastruktúrák karbantartásához szükséges felszerelésekről szolgáltat majd információkat.
  • CFT GmbH Compact Filter Technic: A szellőztetésre, valamint a porrészecskék eltávolítására specializálódott német cég az alagútépítési munkákat segíti elő technológiáival, többek között nedves és száraz porrészecske-eltávolító berendezésekkel és ventilátorokkal.
  • Nightsearcher: Az Egyesült Királyságbeli vállalat legújabb, alagútépítéseknél alkalmazható világítási rendszereit hozza majd el.

A német földalatti közlekedési kutatóintézet (STUVA) által szervezett Nemzetközi Alagút Fórumon számos szakmai témáról fog szó esni. Többek között például, hogy mik az előnyei az alagútépítésnél az úgynevezett épületinformációs modellezésnek (BIM) – az elektronikusan felhasznált tervezési, építési és kezelési eszköz sokszor áll a téma középpontjában az elmúlt időkben. A kérdéskört számos ország szakemberei vitatják majd meg a CityCube Berlinben. Az esemény platformot biztosít a Németországból és más országokból érkező szakemberek szakmai vitájához. Egy másik téma a föld alatti vasútállomások biztonsága, mely az üzemelési, valamint a személyes, személyzeti és utasbiztonságot is magába foglalja. A fórum moderátora Roland Leucker, a STUVA ügyvezető igazgatója lesz – adja hírül a rendezvény honlapja.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek