Interaktív rendszer az utasokért

iho   ·   2013.11.05. 06:00

Az Alliance Klaszterbe tömörült cégek létrehozta RD Union Kft. által megvalósított projektben a cél az alábbi volt: korszerű technológiai alapokra építve egy olyan értékálló, új generációs utasinformációs rendszer kifejlesztése, amely javítja közösségi közlekedés színvonalát, növeli a járatszervezés hatékonyságát, magas szinten megvalósítja az utasok tájékoztatását, automatizálja és elektronikus alapokra helyezi a jegyértékesítést.

A projektben megvalósuló rendszer új technológiai megközelítéssel integrált módon szolgáltat információkat mind a menetrendi adatokról, mind az adott közlekedési eszköz tényleges helyzetéről, mind pedig a jegyértékesítés során kinyerhető üzleti információkról. Mindezen adatszolgáltatást a TRANSMODEL ajánlásoknak megfelelő adatmodellre épülő adatbázis nyújtja, ami lehetővé teszi a rendszer adatainak szabványossága révén a más rendszerekhez való egyszerű csatlakoztathatóságot. A projektben a legkorszerűbb informatikai technológiákat, innovációs eredményeket használják fel.

A projektben kifejlesztett és hazánkban először gyártott jegyértékesítő automaták új generációja képes bankkártyával és készpénzzel történő fizetésre alkalmas pontként működni, illetve az elektronikus jegyértékesítő rendszert kiszolgálni. A jegyértékesítő automaták a piacon jelenleg elérhető hasonló célú rendszereknél jelentősen olcsóbb, s ezáltal jóval piacképesebb, ugyanakkor rugalmasabb és a hazai és nemzetközi viszonyoknak és szabványoknak minden tekintetben megfelelő berendezések.

A projektben kifejlesztették és legyártották a közterületi megállóhelyi és csomóponti, valamint különböző járműfedélzeti kijelzőket, amelyek a felhasználás jellegétől függően hangos és vizuális utas tájékoztató kijelzőkként működnek a rendszerben.

A kijelzők fejlesztésénél szempont volt a korszerű, energiatakarékos technológiák használata (például LED alapú kijelzés, Ethernet alapú tápellátás). A projektben az utasok interaktív módon történő tájékoztatását kiszolgáló információs kioszkokat is fejlesztenek és gyártanak, amelyek folyamatosan tájékoztatnak a járatok pozíciójáról, a csatlakozó járatokról, a közlekedéssel kapcsolatos információkról, a közlekedési szolgáltató vállalattól kapott adatok alapján.

A projektben megvalósult egy központi jegyértékesítő alkalmazás, illetve az automaták felügyeletét ellátó (monitoring) és vezérlő, adatgyűjtő szoftver rendszer is. A rendszer informatikai oldalról integráltan és interaktívan kezeli a megállóhelyi menetrendi tájékoztatást, adatokat szolgáltat és jelenít meg a megállóhelyeknél elhelyezett terminálokon és kijelzőkön, illetve információt nyújt a közlekedési szolgáltatótól kapott adatok felhasználásával  a közlekedési eszközök aktuális helyzetéről, a várható útidőkről, az érkezési és indulási adatokról. A rendszerhez nyitott, jól definiált, webservice alapú interfész felületet alakítottak ki, amelyen keresztül más alkalmazásokhoz (forgalomirányítás és -szervezés) kapcsolható a rendszer. A kiszolgálókon a SOAP interfész kezelését a kapcsolódó rendszerek és az automaták felé, valamint az adatbázis kezelést a kifejlesztett rendszer végzi.

Az utastájékoztató kioszkokon (terminálokon) és egyéb tájékoztató eszközökön igény szerint egyéb – akár multimédiás- tartalmat is meg lehet jeleníteni, például marketing- és reklámtevékenységet is lehet folytatni. A projektben a legkorszerûbb kommunikációs technológiákat használják fel. Adatkapcsolattal (WIFI, 3G, HSDPA), ill. GPS pozíciókezeléssel a jármûveken, illetve a megállóhelyeken is elérhető az utasokat érintő, a szolgáltatótól kapott  információ.

A projekt célja az volt, hogy a kifejlesztendő megoldás mind a hazai, mind a nemzetközi piacon versenyképes termék legyen. A kifejlesztett termék – a piackutatási és követelményspecifikációs szakaszban végzett felmérés idején szerzett információk alapján –  mind a hazai piacon, majd regionális és uniós szinten is versenyképes megoldást nyújthat a leendő ügyfeleknek.

Pályázati azonosító: GOP-1.2.1-09-2010-0010

A cégről és a fejlesztésekről bővebb információt a www.rdunion.hu oldalon olvashatnak.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek