Iparági koalíció az új adók ellen

iho/repülés   ·   2011.11.01. 08:43
queque_jav

A mintegy harminc ipari csoport koalíciója, benne a pilóták és a légitársaságok szervezetével, a repülőgépgyártók képviseletével, a kongresszustól a tervezett intézkedések visszavonását várja.

A járatonként bevezetendő százdolláros adó mindenféle járatindulásra vonatkozik, kivéve a dugattyús motorral ellátott gépek és a speciális szolgálatok repülését. Az utasok az eddigi 2,5 helyett ötdolláros biztonsági díjat kellene, hogy a jegyük mellé fizessenek, ami ráadásul a tervek szerint 2017-re 7,5 dollárra emelkedik.

Az amerikai légiközlekedés modernizálására a törvényhozás ugyancsak elkülönítene a következő költségvetési évre egymilliárd dollárt, az iparági képviseletek véleménye szerint a járatindulási illeték ezt a támogatást gyakorlatilag lenullázza.

Mivel a százdolláros indulási díj kiterjedne a General Aviation szektorra is, tehát nem csak a nagygépes utasszállításra vonatkozna, ezt az ágazatot is térdre kényszerítené, pedig a kisgépes repülés 1,3 millió munkahelyet és 150 milliárd dollár értékű gazdasági tevékenységet jelent évente.

Az iparági koalíció eddig csaknem százhúsz kongresszusi tagot győzött meg az igazáról, amit azzal is alátámaszt, hogy a légiközlekedés általában kellene, hogy ily módon hozzájáruljon a költségvetési hiány csökkentéséhez, miközben egy fontos, kevésbé profitábilis és sérülékeny ágazatról van szó, amelyre nézve az új intézkedések következményei „beláthatatlanul pusztítók” lehetnek.

Kapcsolódó hírek