Iráni (amerikai) harci gép balesete

iho/repülés   ·   2012.01.28. 20:31

Felszállás után nem sokkal lezuhant az iráni légierő egy F–14-es harci gépe. A baleset során a gép mindkét pilótája életét vesztette – jelentette az iráni állami hírügynökség.

A baleset helyi idő szerint csütörtök hajnalban fél négy körül történt. Az iszlám köztársaság déli részén, Kereband település közelében, Busherer déli tengerparti tartományban.

A hírügynökség jelentése szerint a katasztrófát technikai hiba okozta, ennek részleteiről, a hiba természetéről azonban nem szól a jelentés.

Az F–14-es „Tomcat” az amerikai haditengerészet általánosan használt, variaszárnyú, két hajtóműves, kétüléses nehézvadásza volt, amelyet a hetvenes évek elején állítottak rendszerbe a hordozóikon. Az Egyesült Államokon kívül Irán volt a gép egyedüli megrendelője, nem sokkal azelőtt, hogy a sah rendszere megbukott.

Az addig leszállított gépeket az iszlám állam hadserege is megtartotta, azonban a teheráni–washingtoni viszony elmérgesedése miatt a gépekhez a gyártó Grumman már nem szállított tartalék alkatrészeket. Az irániak a gépek egy részének „kannibalizálása” árán tartották életben az F–14-es flottát, egyes források szerint húsz, más iráni közlések szerint hatvan gépet. Mindeközben az Egyesült Államokban a típust 2006-ban végleg kivonták a hadrendből.

Kapcsolódó hírek