Ismét „Az év globális fenntartható légitársasága” lett a Wizz Air

MTI/iho   ·   2023.11.03. 12:10
wizzair_kiszolgalas

A diszkont légitársaság második alkalommal nyerte el a címet a CAPA (Centre for Aviation) Kuala Lumpurban tartott díjátadóján és ázsiai légiközlekedési csúcstalálkozóján.

A CAPA azokat a légitársaságokat és repülőtereket díjazza, amelyek az éghajlatváltozást üzletpolitikájuk fókuszába helyezik, és törekszenek a szén-dioxid-semlegességre.

A Wizz Air közleménye szerint a világ egyik legfiatalabb repülőgépflottáját üzemeltető, európai ultradiszkont légitársaságot „a fenntarthatóság iránti rendíthetetlen elköteleződése miatt ismerték el”. A 2023-as pénzügyi évben a Wizz Air utaskilométerenként 53,8 grammra csökkentette karbonkibocsátását, amely az előző pénzügyi évben nyújtott teljesítményéhez képest tizenegy százalékos csökkenés. Ennek elérése érdekében a cég nagymértékben fektetett be flottájába, és a régebbi repülőgépeket a legújabb technológiájú Airbus A321neo gépekre cserélte, amelyek jelentős környezetvédelmi előnyöket kínálnak: a zajterhelés és nitrogén-oxid-kibocsátás csaknem ötven százalékkal, a szén-dioxid-kibocsátás húsz százalékkal kevesebb az előző típushoz képest.

Ezen felül a Wizz Air már kialakította fenntartható repülőgép-üzemanyagra (SAF) vonatkozó stratégiáját. A légitársaság 2023-ban, történetében először fektetett be ötmillió angol fontot (bő 2,1 milliárd forintot) egy brit bioüzemanyag-gyártó vállalatba, a Firefly-ba. Részt vett a CleanJoule, egy amerikai bioüzemanyaggal foglalkozó startup-vállalkozás 50 millió amerikai dolláros (közel 17,5 milliárd forintos) támogatásában is, a SAF-kutatás és -fejlesztés ösztönzése miatt.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója elmondta: nagy megtiszteltetés számukra, hogy már a második egymást követő évben kapták meg a CAPA nemzetközi fenntarthatósági díját. Ez a győzelem elkötelezettségüket igazolja, amely szerint 2030-ig további huszonöt százalékkal csökkentik a szén-dioxid-intenzitásunkat.

A Wizz Air jelenleg 189 Airbus A320 és A321 típusú repülőgépből álló flottát üzemeltet. A 2023. március 31-ével végződött pénzügyi évben a légitársaság 51,1 millió utast szállított.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Wizz Air Hungary Légiközlekedési Zrt. értékesítésének nettó árbevétele 3 milliárd 990 millió eurót (jelenlegi árfolyam alapján közel 1500 milliárd forintot) tett ki a 2022. április 1-jétől 2023. március 31-ig tartó üzleti évében, míg egy évvel korábban 1 milliárd 780 ezer euró (bő 660 milliárd forint) volt. A cég az elmúlt üzleti évében 400 millió 190 ezer euró (közel 150 milliárd forint) veszteséggel zárt, a 2021–2022-es időszakban 18 millió 320 ezer euró (6,8 milliárd forint) volt a vesztesége.

(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek