Ismét zakatol a Transzázsia Expressz

Gálicz Zoltán   ·   2019.08.17. 15:00
transasia_400

A Transzázsia Expressz Isztambul és az iráni főváros,Teherán között közlekedett egészen 2015-ig, amikor biztonsági okokra hivatkozva felfüggesztették a járat közlekedését, ezzel meg is szűnt a személyszállítás Törökország és Irán között. Bár a Transzázsia Expressz név megmaradt, mint török belföldi távolsági vonat Ankara és Tatvan között.

Az első pozitív fejlemények idén júniusban következtek be, ekkor indult útjára a Törökország dél-keleti részén található Van városa és az Iránban található Terbiz között a vonatközlekedés. Nem sokkal később döntés született az útvonal kiterjesztéséről, így a legendás expresszvonat újjáélesztéséről. Az újraindított vonat már nem éri el a Boszporusz partján lévő nagyvárost, Ankara és Teherán között közlekedik csak: időközben átadták a nagysebességű vasutat az Isztambul–Ankara szakaszon.

A vonat 2015 előtti útvonala, most Ankarából indulnak a szerelvények (a képek forrása: railturkey.org)

A vonat hetente egyszer, szerdánként indul útnak mindkét fővárosból. Az első szerelvény augusztus 7-én, 21 óra 50 perckor indult útnak Teheránból, és 10-én reggel 7 óra 15 perckor érkezett meg Ankarába, míg ellenirányban 14-én indult útjára az első vonat. Az expresszvonat a közel 2400 kilométeres távot majdnem 60 óra alatt teljesíti. A menetidő azért is ilyen magas, mert nem lehet végig a szárazföldön, vonattal megtenni a távot, ugyanis a Van és Tatvan közötti tavon csak komppal lehet átkelni. A korábbi gyakorlattal ellentétben magát a szerelvényt nem viszik el komppal, csak az utasokat.

Van és Tatvan közötti tavon komppal kell átkelni az utasoknak, a vonat nem jön velük

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a Teherán–Van szakaszon az iráni vasút négyágyas kusett kocsijaiban lehet utazni, itt mindenki átszáll a kompra, majd Tatvan állomáson immár a török vasút, szintén négyágyas kusettekből álló szerelvényébe lehet felszállni. A háromnapos vonatozás ára 1000 líra, ami jelenlegi árfolyamon 55 ezer forintnak felel meg. A vonat egyelőre 188 fő kapacitással közlekedik, az első alkalommal 65 utas utazott vele. Remélhetőleg a vonat nem jut a bolgár–török átmenetben, Plovdív és Edirne között közlekedő vonat sorsára, amelyet az első két nap után megszüntettek alacsony kihasználtságra hivatkozva.

A vonat szolgáltatásai

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek