ITM: az elektromobilitás gyorsabb terjedését szolgálja a Jedlik Ányos Terv 2.0

MTI   ·   2019.07.31. 18:10

A szaktárca közleményében kiemelte, ennek érdekében és a klímavédelmi célokkal összhangban végezte el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a 2015-ben elfogadott Jedlik Ányos Terv felülvizsgálatát. A Hazai elektromobilitási stratégia új célszámai alapján 2030-ra 450 ezer elektromos jármű közlekedhet a hazai utakon, amelyek használatát országszerte 45 ezer elektromos töltő segítheti.

A Hazai elektromobilitási stratégia felülvizsgálata kilenc pontban határozta meg a legfontosabb célkitűzéseket, ezek a piacmodell részletes kialakítása, a töltőinfrastruktúra fejlesztése, az elektromos járművek támogatása, kormányzati és önkormányzati töltőállomás telepítés és autóflotta bővítés, a közösségi közlekedés dekarbonizációja, önkormányzati energiatermelés és okoshálózati megoldás, a lokális okoshálózatok országos sztenderdjeinek fejlesztése, a töltési energia költségcsökkentési lehetőségeinek kihasználása és az elektromobilitás társadalmasítása. Kiemelt jelentőségű törekvés a zöld rendszám szabályozás megújítása, a piac működési kereteit meghatározó elektromobilitási jogszabálycsomag előkészítése, elfogadása és végrehajtása.

A Jedlik Ányos Terv 2.0 kidolgozása során lényeges szempont volt a környezetbarát, köztük elektromos meghajtású buszok elterjesztését előtérbe helyező, új Nemzeti buszstratégiával való összhang megteremtése is. A Hazai elektromobilitás stratégia célkitűzése szerint az elektromos járművek számának  növelésével, a mögöttük álló töltőinfrastruktúra bővítésével 2030-ra mintegy 450 ezer elektromos jármű és 45 ezer elektromos töltő szolgálhatja a magyar családokat, közintézményeket és vállalkozásokat.

A stratégia elfogadásával Magyarországon is fellendülhet az elektromobilitási ipar, csökken az éves szén-dioxid-kibocsátás, folytatódik a korszerű és piacbarát szabályozási környezet kiépítése. Az intézkedések hatására tovább javul a magyar családok életminősége, általuk Magyarország jelentős lépéseket tesz az élhetőbb és fenntarthatóbb jövő felé.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek