Itt a téli dupla!

iho   ·   2015.12.04. 08:45
00kicsi



A már megszokott, magas színvonaló vasúttörténelmet egy legendás ember felidézésével folytatjuk december–januári lapszámunkban. Kordina Zsigmond nélkül a magyar vasút, a vasúti járműgyártás talán elképzelhetetlen lenne. Egy és negyed évszázada, 1890 decemberében állt forgalomba a MÁV Ie 733, azaz a későbbi 222,001 pályaszámú gőzöse. Bár az alkotó 1894-ben elhunyt, még évekkel később is az ő tervei, ötletei alapján gyártottak a Mávagban gőzösöket.

Újabb kalandozás a posztszovjet világban – habár huszonöt évvel a rendszerváltás után lassan már el is felejthetjük ezt a kifejezést. Egy hezitáló ország (hatalmas kőolaj- és földgázvagyonnal, jelentősebb bel- és külpolitikai irányvonal nélkül) vasútja, amely még az össz-szövetségi arcát viseli. A járművekre és a menetrendre ez egyaránt igaz, de talán felcsillan a fény az alagút végén.

Újjáéledő kocsik a Mátravasúton! Sokfelé hallhatjuk, így nincs pénz, úgy nincs forrás a hazai keskeny nyomközű vasutakra (koncepció már van, erről is lapunk új számában olvashatnak), valahogyan mégis épül a pálya, újulnak a járművek. A gyöngyösi központú kisvasút két régi, a vasút személyszállításával egyidős kocsija épül újjá.

A Széll Kálmán téri változásokat, építkezéseket figyelembe véve hamarosan újra aktuális lesz Manfred Möller több mint negyven évvel ezelőtti fotósorozata. A Kalef nemsokára benépesül villamosokkal, habár ezrest és UV-t már csak nosztalgiamenetben láthatunk errefelé, és a Ganz csuklósok napjai is meg vannak számlálva.

A béketábor hajdani nyarait idézi modellvasúti rovatunk. Amikor szinte az egész NDK útra kelt, és nem mindenki állt meg a Balatonnál, hogy rég látott nyugati rokonaival találkozhasson. A Tillig TT méretben piacra dobta a vaalmikori Drezda–Várna viszonylatú Touristenexpress kocsijait. A hetvenes évek hangulatát idéző terepasztalok kötelező járművei!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek