Itt van megint a tél, hófúvás várható tíz megyében

MTI   ·   2013.03.25. 07:43
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő kora reggeli figyelmeztető előrejelzésében azt írta, hogy a kezdeti hószállingózás, gyenge havazás után már a délelőtti, déli óráktól délnyugat felől intenzívebb havazás kezdődik. Keleten, délkeleten vegyes halmazállapotú csapadék várható havas eső, eső formájában, de főként este akár ónos vagy fagyott eső sem zárható ki.

Hétfő éjfélig a Dunától nyugatra több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat. A délnyugati határ közelében akár 15 centiméter körüli friss hó is leeshet, de a meteorológiai szolgálat szerint a hómennyiség becslése erősen bizonytalan.

Az estétől megerősödő északkeleti szél több helyen okozhat hófúvást. Mint írták, magasabb hóbuckák kialakulására főként Baranya és Tolna megye térségében lehet számítani.

Jelenleg Tolna és Baranya megyében a havazás mennyisége miatt elsőfokú, a várható erős hófúvás okán viszont már narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Fejér, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére mind a havazás, mind a hófúvás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. E szerint a 24 óra alatt lehulló hó mennyisége ezeken a területeken meghaladhatja a tíz centimétert. A friss hóval borított területeken pedig a szél hótorlaszokat emelhet.

Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten is készülni kell gyenge hófúvásra, emiatt ezeken a területeken is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi felhívásaiban mindenkitől azt kérte, hogy reggel indulás előtt tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról, továbbá figyeljék a hatóságok tájékoztatóit. Továbbá, hogy Tolna és Baranya megyében – ahol erős hófúvás várható – aki teheti, ne induljon útnak.

Kapcsolódó hírek