Japán és Dél-Korea gépei is berepültek a kínai zónába

MTI   ·   2013.11.28. 14:30
china_131127620x413cim

Az amerikait követően a japán és a dél-koreai légierő repülőgépei is áthaladtak a Kína által saját légvédelmi azonosító övezeteként megnevezett kelet-kínai-tengeri területek felett, anélkül, hogy betartották volna a Peking által megkövetelt szabályokat a zónában. Szuga Josihide japán kormányszóvivő csütörtökön közölte: a japán haderő gépei Kína értesítése nélkül berepültek a múlt szombaton bejelentett övezetbe, de erre nem érkezett „különösebb válasz” Peking részéről.

A japán parti őrség is megerősítette, hogy járőrözést folytat az övezetben. „Nem változtattunk a járőrözési műveleteinken a területen és nem jelentettük repülési terveinket (Kínának). Nem találkoztunk kínai gépekkel” - közölte a szóvivő. Mint arról az iho/repülés is beszámolt, Kína szombaton jelölte ki az övezetet, amely kiterjed Japán és Dél-Korea által magáénak tartott területekre is, és átfedésben van mindkét ország saját légvédelmi zónájával

A kiterjesztett övezet: háborús veszély?

Peking azt követeli, hogy a területre belépő gépek azonosítsák magukat, küldjék el repülési terveiket és folyamatos rádiókapcsolatot tartsanak fent a kínai légi irányítással, amit Japán, az Egyesült Államok és immár Dél-Korea sem hajlandó betartani. A kínai hadsereg korábban azt állította, hogy védelmi intézkedéseket fog foganatosítani, ha egyes repülőgépek nem vetik alá magukat a szabályoknak.

A szöuli védelmi minisztérium csütörtöki bejelentése szerint a héten a dél-koreai légierő gépei is beléptek az övezetbe, anélkül, hogy erről értesítették volna Kínát. A szóvivő azt is hozzátette, hogy Szöul nem hagy fel a járőrözéssel egy vitatott hovatartozású szikla környékén, amely az övezeten belül található. Az amúgy 4,7 méterrel (apálykor) a tengerszint alatt lévő sziklán (Socotra szikla) dél-koreai óceánkutató állomás működik, a szárazföldnek nem nevezhető terület hovatartozása mégis vita tárgya Peking és Szöul között.

Japán tengerészeti járőrgép a vitatott szigetek felett

Szöul a két ország védelmi találkozóján az övezet határainak módosítására kérte Kínát csütörtökön, de a kérés süket fülekre talált. A kérdéssel kapcsolatban csütörtökön az amerikai nemzetbiztonsági tanács képviselői Szöulban tárgyaltak, Japán és az Egyesült Államok pedig védelmi miniszteri szinten egyeztetett a közös fellépésről.

Kedden az amerikai légierő két B-52-es bombázója is átrepült az övezeten, fittyet hányva a Kína által az övezetben megkövetelt azonosítási szabályokra. Peking mind az amerikai, mind a dél-koreai berepülésről azt mondta, hogy végig figyelemmel kísérte a gépek útját, bár elemzők szerint a kínai légierő nem rendelkezik megfelelő kapacitásokkal és képességekkel az övezettel kapcsolatos előírások betartatására.

Kínai vadászok egyelőre nem próbálták befogni a zóna megsértőit

Elemzők szerint Kína kelet-kínai-tengeri - elsősorban a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert, Tokió által ellenőrzött szigetcsoportra vonatkozó - területi követeléseinek akar érvényt szerezni a heves bírálatokat kiváltó lépéssel, ugyanakkor a szomszédos államok határozott válasza, valamint a betartatás technikai nehézségei és potenciális veszélyei miatt várhatóan a zóna egyelőre inkább retorikai célokat fog szolgálni.

Kapcsolódó hírek