Járatritkítás a horvát-magyar vasútvonalakon

MTI   ·   2012.10.12. 17:08

A HŽ honlapján olvasható közlemény szerint a 2011/2012-es menetrendben szereplő 56 nemzetközi járatból december 9-től a vasúttársaság 24 járatot üzemeltetne a horvát és az európai úti célok között. Magyar-horvát viszonylatban Zágráb és Budapest között napi egy pár vonat közlekedik majd.

Ez azt jelenti, hogy december 9-től megszűnik a többi között a Kotor–Murakeresztúr, a Kapronca–Gyékényes, illetve Pélmonostor–Pécs vonalakon közlekedő kishatárforgalmi vonat, valamint a Szarajevó–Eszék–Pécs–Budapest járat is.

Különösen az Eszék és Pécs között közlekedő vonatok megszűnése rendkívül érzékenyen érinti az eszéki és a Baranya megyei magyarságot – nyilatkozta az MTI-nek Sója Dénes, a horvátországi magyar kisebbség parlamenti képviselője. Eszék és Pécs között már évek óta napi kettő járat közlekedik, amelyet havonta 1500 ember, többségében horvátországi magyar vesz igénybe. Az utasok közel 50 százaléka, elsősorban diák és egyetemista, egzisztenciálisan mindkét állam intézményeihez kötődik – hangsúlyozta a képviselő.

Éppen ezért Sója Dénes már korábban kérelmezte a szóban forgó járatok megtartását Siniša Hajdaš Dončić tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszterhez intézett levelében. A szeptember eleji keltezésű kérelem egy példányát a képviselő személyesen is átadta a miniszternek, de választ eddig nem kapott.

A vasúttársaság korábban megállapította, hogy a mostani 56 nemzetközi járatból 46 összesen évi 38,6 millió kuna veszteséggel üzemel – írta pénteki számában a Jutarnji list. Elemzések azt mutatják, hogy ezeken a vonalakon vonatonként átlagosan 31 ember utazik. Kiszámolták azt is, hogy a veszteség 75 ezertől egészen 2,6 millió kunáig terjed járatonként – teszi hozzá a lap, amely emlékeztet arra is, hogy a HZ először csak 12 nemzetközi járatot akart megtartani, de időközben több járatról sikerült megállapodnia a szomszédos országok vasúttársaságaival.

A HŽ közleménye szerint a horvát vasúttársaság még mindig tárgyal bizonyos nemzetközi partnerekkel további járatok bevezetéséről.

Kapcsolódó hírek