Járvány utáni utasrekord Ferihegyen

iho/repülés   ·   2022.06.15. 09:00
bar_2690rs

Poggyászcimkézés a Kálvin téren, új járatok: Izmir, Alicante, és ismét New York. Baba-mama szobák és babakocsik a terminálon.

Az elmúlt két év legmagasabb utasszámát érte el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér májusban; az év ötödik hónapjának utasforgalma meghaladta az 1 millió főt – adja hírül a reptérkezelő hírlevele. Egészen pontosan 1 millió 95 ezer 597 utas fordult meg májusban a budapesti repülőtéren, ami 2021 azonos időszakához képest 1130 százalékos növekedés. Budapestről jelenleg 114 város 125 repülőterére lehet közvetlen járattal elutazni, 34 légitársaság kínálatában. Májusban a legtöbben Londonba, Párizsba, Tel-Avivba, Amsterdamba és Frankfurtba utaztak, de rendkívül népszerű úti cél volt Barcelona és München is.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér cargo forgalma a negatív nemzetközi trendek ellenére is stabilan teljesítette májusban is a több mint 15 ezer tonnát. Az év első öt hónapjában így már összesen 84 ezer tonna légi árut kezelt a repülőtér, ami 17 százalékos növekedés a 2021 azonos időszakában kezelt árumennyiséghez viszonyítva.

(fotók: Budapest Airport)

 

Már a belvárosban is felcímkézhetők a bőröndjeink

Önkiszolgáló poggyászfeladó nyílt június 13-án a budapesti Kálvin téren, ahol mostantól az utasok akár a repülőtérre indulás előtt is elvégezhetik a poggyászcímke-nyomtatást egyszerűen és könnyen bizonyos járatokra, amennyiben érvényes beszállókártyával rendelkeznek. A poggyász felcímkézése – a 100E jelzésű repülőtéri busz megállójához közel – a Wizzair, az Air France-KLM, a Norwegian és az Aegean légitársaságok utasai számára elérhető, amellyel elkerülhetik a repülőtéri sorban állást, a csomagjukat pedig saját maguk adhatják fel a repülőtéren erre kialakított úgynevezett drop off pultoknál. Szintén a Kálvin téren a beszállítókártya is kinyomtatható és lehetőség van bizonyos járatokra becsekkolni is.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér második negyedéve ér el kimagasló pontszámot a nemzetközi utaselégedettségi felmérésen (ASQ), amelyhez a terminálmenedzsment terén eszközölt fejlesztések is nagy mértékben hozzájárultak. A biztonsági ellenőrzésnél az átlagos várakozási idő mindig tizenöt perc alatt van, köszönhetően többek között annak, hogy a kisebb műszaki eszközöket átvilágítás előtt nem kell kivenni a kézipoggyászból. A repülőtéri check-in folyamat gyorsaságát szintén támogatja az a huszonnégy poggyászcímke-nyomtató, amelyeket a 2A és 2B Terminál indulócsarnokában találnak az utasok. A Ryanair járataira májustól már mindkét terminálon be lehet jelentkezni, és a gyors repülőtéri áthaladást a Budapest Airport terminál információs kollégái is folyamatosan segítik.

 

Új úticélok

Új járatot indít a SunExpress Törökország harmadik legnagyobb városába, Izmirbe, ami egyben az ország második legnagyobb kikötője is. Az ókori emlékekkel teli metropoliszba a légitársaság június 18-ától indítja közvetlen járatát, szombati napokon.

Június 3-tól újra közvetlenül utazhatunk Budapestről New Yorkba, a LOT Lengyel Légitársasággal. A pandémia miatt felfüggesztett járat közel két éves kihagyás után, szeptember végéig, heti háromszor fog közlekedni, Boeing 787 Dreamlinerekkel.

A Spanyolországot kedvelők számára pedig Budapestről tizenegy desztináció érhető el közvetlenül, amelyek közül Alicante, Valencia és Castellon különösen híres a helyi tapasok, paella és tenger gyümölcsei kínálatáról.

 

Új baba-mama szobák és babakocsi-tárolók a terminálon

A Budapest Airport május végén újabb négy baba-mama szobát alakított ki és adott át a terminálépületekben, ahol a szülők privát módon, minden szükséges kényelmi szolgáltatást megkapva tudják ellátni kisgyermekeiket. Minden szoba rendelkezik fotellel, szekrénnyel és pelenkázóval, valamint mikrohullámú sütővel is azok számára, akik ételt szeretnének melegíteni gyermekeiknek.

A repülőtér üzemeltetője emellett ingyenes babakocsikat is elérhetővé tett a terminálokon annak érdekében, hogy a kisgyermekkel érkező utasok komfortosan és könnyedén tudjanak mozogni kisgyermekeikkel a repülőtéren. Az ingyenesen elvehető babakocsikat a biztonsági ellenőrzést követően lehet igénybe venni, egészen a felszállásig. A terminálokon összesen négy babakocsi-tároló és tizenkét babakocsi található, amelyet az üzemeltető igény szerint bővít majd a jövőben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.