Javulnak az utasok jogai az EU-ban

iho/vasút   ·   2019.12.03. 18:00
mav-eselyegyenloseg-400

Az Európai Tanács a napokban hagyta jóvá a vasúti utasok jogainak javasolt reformját. A döntés értelmében javulni fognak az utasok jogai, elsősorban a fogyatékkal élőké és a mozgáskorlátozottaké, továbbá garantálják a szabályok még egységesebb alkalmazását, és az információszolgáltatás is javul. A javaslat frissíti a jelenlegi, 2007 óta érvényben levő, belföldi és nemzetközi utazásokra és szolgáltatásokra egyaránt érvényes szabályozást.

A Railway Pro arról ír, hogy az új szabályzat támogatja az átszállójegyek használatát, vagyis azt, hogy egy utazást még akkor is egyetlen jeggyel lehessen megtenni, ha ahhoz több szolgáltató járatait is kell használni. A javaslat a rendkívüli körülményekre (vis maior) vonatkozó záradék alkalmazásával egyenlő versenyfeltételeket is teremt a közlekedési módok között. Az új szabályok tovább erősítik az utasok jogait, késések és járattörlések esetén pedig egyértelműsítik a helyzetet. Továbbá még több és jobb szolgáltatásra ösztönzi a vasúttársaságokat, ami növelni fogja a vasút mint környezetbarát közlekedési mód népszerűségét.

A Tanács döntése világos szabályokat hoz létre, így egyértelmű felelősséget határoz meg a fogyatékkal élők és mozgáskorlátozottak számára nyújtott vasúti szállítási szolgáltatások tekintetében, beleértve a személyzet nélküli állomások és a személyzet nélküli vonatok eseteit is. A szabályzás egyértelművé teszi a mozgást segítő berendezések elvesztésére vagy javítására vonatkozó szabályokat is. A fogyatékossággal élő vagy csökkent mozgásképességű személyek számára segítséget nyújtó személyzet képzést fog kapni arról, hogyan kezelje a különböző igényeket. Annak érdekében, hogy a szabályokat következetesen betartsák, a Tanács a szabályozás szövegét összehangolta a nemrég hozott akadálymentességi törvénnyel.

Hiába az uniós döntés: a magyar kormány további öt évvel elhalasztja az utasok jogainak felülvizsgálatát (fotó: MÁV)

A magyar kormány miatt azonban a vasutat használó magyar állampolgárokat további öt éven át kevesebb fogyasztói jog fogja megilletni, mint a többi uniós polgárt, mivel egy új kormányrendelet egy 2009-ben elfogadott rendeletet módosított. Az eredeti rendelet a fentebb említett 2007-es, az utasok jogairól és kötelezettségeiről szóló uniós rendelet volt. Az abban előírt egyes jogok érvényesítésére a kormány 2019. december 4-éig kért haladékot annak idején. A jelenlegi rendelet még további öt évvel, 2024. december 4-ig kitolta a határidőt, így csak azt követően illetik majd meg a magyar utasokat az EU többi tagállamában élőkkel azonos fogyasztói jogok.

Többek között a következők:
•    hatvan percnél nagyobb késés esetén térítésmentesen kell frissítőket és ételt ajánlani az utasoknak;
•    vagy hogy ha késés miatt éjszakai tartózkodás szükséges, akkor a vasúttársaságnak szállást kell nyújtania;
•    továbbá a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők ellátására is kiemelt figyelmet kell fordítani, mivel a vasúttársaság és az állomások üzemeltetőinek kötelessége megoldani, hogy a peronok és a járművek mozgáskorlátozottak és fogyatékkal élők számára is használhatók legyenek, fel- és leszállásukat pedig a vonat személyzetének térítésmentesen kell segítenie.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek