Jegesedés: lassan mindenhol úrrá lesznek a helyzeten

iho   ·   2014.12.02. 07:21
tel_o_kekes0
Közúton már elérhető Nagykovácsi, és az áramot is visszakapcsolták

Ismét van áram, s helyreállt a közlekedés rendje is a Pest megyei Nagykovácsiban – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője kedd délután az MTI-t. Csámpai Attila közlése szerint a tűzoltók megtisztították a faágaktól és a kidőlt fáktól a településre vezető utat, miközben a szolgáltató elhárította az elektromos hibát, így kora délután először az áramot kapcsolták vissza, majd a bevezető út is szabaddá vált. A megyei rendőr-főkapitányság korábban arról tájékoztatott, hogy Nagykovácsi kedd reggel vált megközelíthetetlenné, Budakeszire csak Budaörs felől lehetett eljutni.

Várhatóan csütörtökig változatlan marad a helyzet a XII. kerületben

A közutak járhatóvá tétele és az elektromos hálózat helyreállítása az elsődleges célja a XII. kerületben az ónos eső miatt kialakult helyzet kezelésében résztvevő hatóságoknak és szervezeteknek. Az időjárási előrejelzések szerint jelentős változás csak csütörtöktől a fák ágaira fagyott jég olvadásától várható – hangzott el a XII. kerületi önkormányzat, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös kedd kora délutáni sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Konvojokban lehet elhagyni Dobogókőt

Az autósok a katasztrófavédelem felügyeletével, konvojokban hagyhatják el Dobogókőt. Egy „közúti nyiladék” segítségével, kíséret mellett naponta többször tehető meg az út Pilisszentkereszt és Dobogókő között.

Kossa György tűzoltó dandártábornok, a helyi operatív törzs vezetője az üdülőhelyen tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: az utat nagy erőkkel tisztítják, hogy két nyomsávon járhatóvá lehessen tenni, a tűzoltók mellett erdészeti munkagépek is részt vesznek a munkában. Megkezdődik a helyi áramhálózat rendbetétele is, hogy az aggregátorok segítségével az egész települést lehessen ellátni, ne csak egy-egy pontot – tette hozzá.

Kiemelte: a legfontosabb feladat az utak megtisztítása, a lakosság számára az élelmiszerellátás, az orvosi ellátás, a melegedőhelyek, az ott lévő egészségügyi intézmény áramellátásának biztosítása. Zajlik a kárfelmérés, s amint enyhül az idő, az áramszolgáltató szakemberei megkezdhetik a hálózatban keletkezett károkat fölmérését, majd az oszlopok cseréjét, a kábelezést.

Beszámolt róla, hogy Dobogókőnek 84 állandó lakosa van, és mintegy 80 ember tartózkodott ideiglenesen, szállodában vagy rokonoknál az üdülőhelyen. Azokat, akik ezt kérték, még az éjszaka levitték a fővárosba, a befogadóhelyeket mintegy 40 ember vette igénybe – fűzte hozzá.

A dandártábornok elmondta: Pest megyében az áramszolgáltató, a közútkezelő és egyéb szolgáltatók képviseletében több mint 150 ember tevékenykedett. Éjfélkor még csaknem 160 ezer fogyasztónál nem volt áram, ez a szám reggelre 24 ezerre csökkent.

A településen minden lakóval tartották a kapcsolatot – közölte Kossa György, hozzátéve: kétóránként végigjárták a települést.

A XII. kerületi helyszíni operatív törzsnek is helyet adó Hollós utcai Jókai Klubban tartott eseményen Pokorni Zoltán polgármester elmondta: továbbra is veszélyes a Konkoly-Thege Miklós utca és az Irhás-árok, valamint ezek környéke (a Magasút dűlő, a Csillagvölgyi út és a Normafa felső része).

Mint mondta: továbbra is azt kérik a lakosságtól, ha lehet, maradjanak otthon, a gyerekeket se vigyék óvodába, iskolába és az utcára, de még a kertbe se menjenek ki, mert bármikor bárhol kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág. Azoknak a szülőknek, akik mégsem tudják megoldani gyermekük napközbeni elhelyezését – a felső területen működő óvodák, vagyis a Normafa, az Őzike, a Pingvin és a Művész utcai óvoda zárva vannak –, a Mesevár óvodába vihetik gyermeküket – tette hozzá.

A veszélyes részeken lakóknak kedd délutántól megnyitották a Jagelló úton a Kongresszusi Központ parkolóját, amelyet a jogosultságukat lakcímkártyával igazolni tudó kerületiek ingyen használhatnak. A polgármester hangsúlyozta: azt kérik, hogy a lakók itt tegyék le az autójukat, lakóhelyükhöz pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) buszaival juthatnak fel.
Pokorni Zoltán kiemelte: az időjárás-előrejelzések szerint a csütörtöki-pénteki nap hozhat változást, amíg azonban a fák ágaira rakódott jég el nem olvad, addig az érintett területek veszélyesek maradnak. Jelenleg a lakott területeket igyekeznek biztonságossá tenni, de az erdei területek még hetekig veszélyesek maradnak, ezért a sétálni vagy kocogni szándékozók inkább kerüljék el az erdőt – figyelmeztetett.

A polgármester elmondta, hogy a katasztrófavédelem, a Pilisi Parkerdő, a rendőrség, az Elektromos Művek (Elmű), a közútkezelő és a BKK munkatársai dolgoznak azon, hogy biztonságossá tegyék a városrészt.

A kerületvezető felhívta a figyelmet az önkormányzat 0–24 hívható 06-30-623-9973-as telefonszámára, amelyet szükség esetén hívni lehet.

Varga Ferenc, az FKI igazgatója arról számolt be, hogy hétfő óta 1536 bejelentés érkezett, túlnyomó többségük kidőlt fák, illetve elszakadt elektromos vezetékek miatt. Jelenleg 18 hivatásos és öt önkéntes tűzoltó egység, valamint a Pilisi Parkerdő öt egysége dolgozik a fák, faágak eltávolításán. „Egy viszonylag nyugodt éjszaka után” hajnali négy órától 450 jelzés jutott el hozzájuk, ebből 142 a XII. kerületből – közölte az igazgató. Kiemelt helyszín még a Budakeszi út, „itt a legkritikusabb a helyzet”. A Budakeszi úton lévő kórházak Budaörs felől közelíthetők meg – tette hozzá.

Emellett Nagykovácsiban dolgoznak még, itt négy tűzoltó egység dolgozik. Közlése szerint rövidesen szabad lesz az út és „remélhetőleg nemsokára újra lesz áram is” a településen.

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője arról beszélt: a vasárnap délután kezdődött esőzés következtében kedd délelőttre öt centiméteres jégréteg rakódott a faágakra, az így egy fát terhelő akár négy-öt tonnányi jeget pedig az egészséges erdőállomány sem tudja elviselni. Ám az erdő nemcsak most, akkor is veszélyes lesz, amikor elkezd olvadni a jég, hiszen akár több kilogrammos jégdarabok is lezuhanhatnak majd a fákról – tette hozzá.

Elmondása szerint a társaság működési területének egyharmadát, 20 ezer hektárnyi erdőterületet érint a jegesedés, Budapesten kívül a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Gödöllői-dombságban. A fővároson belül hozzávetőlegesen 2000 hektár erdő károsodott, és ebből ezer hektár a XII. kerülethez tartozik. Emellett a II. és a III. kerületet, a Hármashatár-hegy, Pesthidegkút és a Hárshegy térségét sújtja a jegesedés – közölte.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Elmű szakembere szerint jelenleg ezer embert is érinthet a hegyvidéki területen az áramkimaradás.

A hasonló időjárás megelőzését firtató kérdésre Varga Ferenc azt mondta: száz százalékban nem lehet kivédeni egy ilyen ónos esőt, csak a hatásait lehet kezelni. Lomniczi Gergely hozzátette: erdőgazdálkodással, vagyis az idős és korhadt fák, faágak ki- és levágásával általában fel lehet készülni erre a helyzetre, de a csapadékmennyiség miatt „ez már nem az a szint”.

Ismét járható az M31-es autóút

Megnyitották a forgalom előtt az M0-st Gödöllővel összekötő M31-es autóutat, amelyet ma kétszer is le kellett zárni. Beluzsárné Belicza Andrea korábban elmondta, hogy hétfő este azért rendeltek el teljes zárást, mert a 9-es kilométernél leszakadt egy felsővezeték. A hibát kedd hajnalra elhárították, az utat megnyitották, ám reggel 7 óra körül – egy másik vezeték elszakadása miatt – ismét megtiltották az M31-esre való felhajtást. A fővárost és az M3-as autópályát kedd délig az M0-son át közelíthették meg a közlekedők, ám mostanra elmúlt a veszély, az autóút teljes szakasza járható – közölte a szóvivő.

Javul az idő: visszavonták a figyelmeztetéseket

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetéseket kedden délután.

A szolgálat még hajnalban kilenc megyére és Budapestre is figyelmeztetést adott ki. Közölték: az északkeleti megyékben a ma délutáni, kora esti órákig síkvidéken nagyjából 5 centiméter vizes hó hullhat. Az ország más, 400-500 méter feletti részein, beleértve a Budai-hegység és a Dunántúl magasabban fekvő részeit, időszakos, gyenge ónos eső még kialakulhat. Az Alpokalján kis területen a délutáni óráktól a szerda reggeli órákig időszakos havazás, havaseső is lehet – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint estefelé egyre többfelé megszűnik a csapadék, éjszakától már csak elszórtan lehet kisebb eső, zápor. A hőmérséklet délután 0 és plusz 6, késő este mínusz 1 és plusz 5 Celsius-fok között alakul.

Szerdára semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adtak ki figyelmeztetést.

Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen

Az ónos eső és fagy okozta fakidőlések miatt a Mátrában teljes az útzár Mátraháza és Parádsasvár között, a kékestetői bekötő úton, a 2408-as úton Mátrakeresztestől a 24-es számú főútig. Az útlezárások miatt Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen.

Hevesi Katalin, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője közölte: éjjel több villanyvezeték is leszakadt, ezért szünetel az áramszolgáltatás Parád, Parádóhuta, Galyatető és Mátraszentimre egy részén, továbbá Parádsasvár egész területén. Ezeken a településeken 846 fogyasztó maradt áramszolgáltatás nélkül.

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye

Életveszélyes a Börzsöny!

Nyomatékosan kérjük, hogy senki se induljon el a Börzsönybe, a kialakult időjárási helyzet miatt!

Ahogyan azt már tegnap is jeleztük, még a tegnapinál is rosszabb helyzet alakult ki a Börzsönyben. Mára azt tapasztaltuk, hogy az utakon és a fákon a jegesedés már 300 méter tengerszint feletti magasságban elindul egyes részeken. A magasabb régiók felé haladva extrém vastagságú (helyenként 10 centiméter fölötti!) jég is felhalmozódik a fák ágain, és az utakon, ami kiszámíthatatlan töréseket, fakidőléseket okoz az erdőállományban. Esetenként minden előzetes jel nélkül dől ki egy fa, vagy roppannak össze az ágak.

Éppen ezért nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy senki se induljon a hegység belseje felé a kialakult életveszély miatt!

A hegységben levő kilátók megközelíthetetlenek! A hegység belsejében levő vendégházakban (Wenckheim, Királyháza, Nagy-Hideg-hegy, stb.) rekedtek nincsenek veszélyben, ellátásukon, megközelítésükön az erdészeti szakemberek dolgoznak a helyi vállalkozókkal együtt. Csak annyit tehetünk, hogy türelmesen megvárjuk, míg az időjárási helyzet konszolidálódik, addig is kérjük mindenki megértését!

Éjszaka harmincöt műszaki mentéshez riasztották a megyei tűzoltókat a rendkívüli időjárás miatt, és tizennégy úton rekedt embert mentettek ki, közülük hetet a Mátrai Állami Gyógyintézetben helyeztek el.

Tilos látogatni a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység erdőit

Életveszélyes ezért tilos látogatni az erdőket a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység 400 méternél magasabban fekvő részein. A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye szerint ezeken a részeken vasárnap délután óta folyamatosan nő a jégréteg vastagsága, helyenként öt-nyolc centiméter vastag jégpáncél borítja az ágakat és a fák törzsét. Kedd reggelre sem javult a helyzet: folyamatosan törnek le az ágak, törnek ketté vagy éppen dőlnek ki a fák a magasabban lévő területen – írták.

Továbbra is kritikus a helyzet a Budai-hegységben a Normafa, János-hegy, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térségében, továbbá Dobogókő környékén, Pilisszentkereszt, Pilisszentlélek, valamint Pilisszentlászló térségében.

Egyes helyeken az alacsonyabban fekvő területeken is jég rakódott a fákra, így továbbra is veszélyes egyebek mellett a Gödöllő és Valkó közötti útszakasz. A balesetveszély miatt kedden is zárva tart a Budakeszi Vadaspark.

Kiemelték: a Pilisi Parkerdő munkatársai hétfő éjszaka és kedden már a hajnali óráktól dolgoznak az utak járhatóvá tételén. Budapesten húsz erdészeti szakember dolgozik a XII. kerületben és a Budakeszi út térségében. A faállományban keletkezett kárról azt írták: még nehezen becsülhető meg az összeg, hiszen a legtöbb terület megközelíthetetlen, azonban több száz hektáron szinte nincsen ép koronájú fa. A Pilis-tetőn legalább húsz hektár fiatal fát a földig nyomott le a jég súlya. A kárfelszámolás költségeivel együtt több száz millió forintos kárra lehet számítani a Pilisi Parkerdőben.

A balesetveszély miatt a budai turistautakat az erdészek már hétfőn lezárták.

Lezárták a 3-as főutat Budapest és Gödöllő között

A rendkívüli időjárási helyzet miatt kedd reggel lezárták a 3-as főutat Gödöllő és a főváros között, a forgalmat az M3-asra terelik. Beluzsárné Belicza Andrea tájékoztatása szerint a forgalomkorlátozásra a lefagyások, vezetékszakadások, illetve a főúton végzett mentesítő munkálatok miatt van szükség. Az autósokat a 3-as főút Budapest és Gödöllő közötti szakaszán az M3-as autópályára terelik a rendőrök, akik arra kérik a közlekedőket, hogy a megye útjain fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel közlekedjenek – tette hozzá a szóvivő.

Újabb vezetékszakadás az M31-esen, teljes útzár Nagykovácsi környékén is

Hajnalban megnyitották, de reggel újra lezárták az M0-ás autóutat Gödöllővel összekötő M31-est felsővezeték-szakadás miatt, és Nagykovácsit sem lehet megközelíteni.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: hétfő este azért kellett teljes zárást elrendelni az M31-es autóúton, mert a 9-es kilométernél leszakadt egy felsővezeték. A hibát kedd hajnalra elhárították, az utat megnyitották, ám reggel 7 óra körül – egy másik vezeték elszakadása miatt – ismét le kellett zárni.

Azért van egy kis jó hír is: 9 óra 10 perckor sehol nem volt vörös a vasúti térkép. Ilyen időben ennek bizony örülni kell...

Csehországban sem egyszerű

Komoly gondokat okozott kedden reggel a közlekedésben az ónos eső, a fagy és a havazás Csehországban.

Prágában reggelre gyakorlatilag az egész városban leállt a vasúti és a villamosközlekedés a villanyvezetékeken képződött jégpáncél következtében. Hasonló a helyzet Brnóban, Olomoucban, Liberecben és más cseh, illetve morva nagyvárosokban. A villamosokat és a trolibuszokat a közlekedési vállalatok autóbuszokkal helyettesítik, amelyekből azonban nincsen elég, így az emberek ezrei későn érkeztek munkahelyükre. A metró- és az autóbusz-közlekedés mindenütt problémamentes.

Korlátozott a forgalom a legfőbb vasútvonalakon is Prága és Brno, illetve Prága és Ostrava között. Számos vonat egyáltalán nem indult el, míg más vonatok késéssel közlekednek. Ez a nemzetközi járatokra is vonatkozik – közölte Radek Joklík, a cseh vasúti társaság (ČD) szóvivője. Több szerelvény már hétfőn este is öt-hat órás késéssel közlekedett. Ahol lehet, a vasút a villanymozdonyokat dízelmozdonyokkal helyettesíti. Több regionális vonalon leállt a forgalom. Néhány helyen a vonatok a nyílt pályán rekedtek, s az utasokat autóbuszokkal kellett elszállítani.

Joklík szerint a helyzet javulása az időjárás függvénye. Meteorológiai előrejelzések szerint az időjárás-változásra csak a keddi éjjeli órákban lehet számítani.

Az időjárás a közúti közlekedést is befolyásolja, már hétfőn komoly gondok voltak főleg a Cseh-Morva Fennsíkon és Morvaországban. A szélviharok következtében számos helyen kidőlt fák, villanypóznák, letört ágak akadályozták a forgalmat. Több alsóbb osztályú utat lezártak. A közép-morvaországi Prerov és Prostejov környékén a közlekedési problémák miatt rendkívüli helyzetet hirdettek ki. A balesetek száma is jóval magasabb a szokásosnál, de súlyos tragédiák nem történtek.

A fővárost és az M3-as autópályát az M0-son át közelíthetik meg az autósok. Pest megye területén egy újabb utat kellett lezárni: már Nagykovácsi is megközelíthetetlen – mondta a szóvivő.

Még mindig nincs áram mindenütt Mogyoródon

Valamelyest javult a helyzet a Pest megyei Mogyoródon, ahol hétfő este az elektromos vezetékek leszakadása miatt szinte sehol sem volt áram, ám reggelig a fogyasztóknak csak körülbelül 25 százalékát sikerült visszakapcsolni a hálózatba – tájékoztatta a nagyközség polgármestere kedden az MTI-t.

Paulovics Géza közölte: a szolgáltató szakemberei egész éjjel dolgoztak a hiba elhárításán, de a nehéz időjárási körülmények miatt csak részben jártak sikerrel. Ismét van áram például a polgármesteri hivatalban és az orvosi rendelőben, valamint a három óvoda közül kettőben, ám az iskolában még nincs, így keddre tanítási szünetet rendeltek el. Azoknak a gyerekeknek a felügyeletét, akiket a szülők nem tudtak elhelyezni, a művelődési házban oldják meg, ott áram és gáz is van – mondta a polgármester.

Csámpai Attila, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfő este azt mondta, a mogyoródi áramkimaradás oka, hogy a vezetékek a rájuk fagyott csapadék súlya miatt leszakadtak. Az áramszolgáltató a katasztrófavédelem munkatársaival együtt dolgozik a károk felszámolásán – tette hozzá.

Borsodi helyzetkép

Borsod-Abaúj-Zemplénben kidőlt fák és leszakadó faágak okoztak fennakadást az utakon, emiatt tucatszor riasztották a tűzoltókat – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel.

Hudák Andrea elmondta, a leszakadó faágak, kidőlt fák Miskolcon és Borsodnádasdon okoztak fennakadást. A helyszínekre a miskolci és ózdi hivatásos tűzoltók vonultak, és megszüntették a keletkezett akadályokat. Személyi sérülés egyik esetben sem történt – tette hozzá. Szintén kidőlt fák, illetve az úttestre került gallyak miatt zárták le a Felsőtárkány–Répáshuta, Bükkszentlászlói elágazás–Bükkszentkereszt és az Ómassai elágazás–Mályinka közötti utat. A fagyott, ónos eső súlya alatt megdőlt fák és ágak szinte az egész útszakaszon rádőlnek az útra, jelentősen akadályozzák a forgalmat – sorolta Hudák Andrea.

Répáshuta, Ómassa, Bánkút, Bükkszentkereszt és Királd településeken, összesen 1067 fogyasztási helyen ingadozik az áramellátás. Az áramszolgáltató a villanyvezetékre dőlt fákat, fagallyakat folyamatosan távolítja el – mondta a szóvivő.

Reggel a fővárosban

Az ónos eső miatt a fővárosban több tömegközlekedési eszköz is rövidített útvonalon jár – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedd reggel az MTI-vel. Közleményük szerint az ónos eső megnehezítette, helyenként megbénította a közlekedést a főváros hegyvidéki szakaszain (a Budakeszi, a Normafa és a Nagykovácsi felé vezető utakon), valamint a külső kerületekben, továbbá a 3-as úton. A legtöbb gondot az út menti fákra fagyott csapadék és az emiatt letört ágak, kidőlt fák, továbbá a gödöllői HÉV és a 60-as járat (a fogaskerekű) esetében a felsővezetékre fagyott ónos eső okozza.

A gödöllői HÉV rövidített útvonalon, az Örs vezér tere és Kerepes között közlekedik, Gödöllő és Kerepes között pótlóbusz viszi az utasokat. A 3-as úton kidőlt fák akadályozzák továbbra is a közúti forgalmat, ezért a pótlóbusz – amely Mogyoródra továbbra sem tud betérni – a 31-es úton közlekedik, jelentősen megnövekedett menetidővel.

A 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Svábhegy út között jár. A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tértől csak a Dénes utcáig, a budakeszi Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást.

A hétfő esti fővárosi jegesedés képei. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI)

A 63-as busz rövidített útvonalon csak Hűvösvölgy és az Erdészház megállóhely között jár. A fogaskerekű nem közlekedik – olvasható a BKK közleményében.

 

Korábban írtuk:

Az Útinform nem sokkal 5 óra után készült összesítése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén havazik, havas eső esik Salgótarján, Putnok, Nyékládháza és Mátészalka térségében, továbbá az M3-as autópályán Emőd és Ófehértó környékén.

Az éjszakai és a hajnali, kora reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak munkagépek, ennek is köszönhetően az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de Salgótarján térségében latyakos burkolatra is készülhetnek a közlekedők. Szombathely, Körmend, Pápa és Salgótarján környékéről ködfoltokat jeleztek az útellenőrök, ott 100 és 300 méter közötti a belátható útszakasz hossza – áll a közleményben.

Több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett lezárni utakat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta és Felsőtárkány között, Ómassa és Mályinka között, Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között van érvényben teljes pályás korlátozás.

Heves megyében a 24-es út 15-ös és 25-ös kilométere között, a Galyatető és Mátraháza közötti mellékúton, az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő úton, valamint a kékestetői bekötőúton van teljes pályás útzár.

Pest megyében Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek (Komárom-Esztergom megyei terület) között, a Dunakeszi és Gödöllő közötti úton Mogyoród térségében, Isaszeg és Nagytarcsa között, Gödöllő és Valkó (Heves megyei terület) között, továbbá a pilisszántói és dobogókői bekötőutakon szintén a fenti okok miatt van még teljes útzár.

A Magyar Közút kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az útinform oldalán, illetve a Facebookon vagy a Twitteren, ahol a leggyorsabban elérhetők az információk. A fővárosban kedd reggel tizennégy helyen volt útlezárás a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzetek miatt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) a honlapján. A közlemény szerint a XII. kerületben az Eötvös út a Karthauzi utcánál, a Tündér utca a Hableány utcánál, a Mártonhegyi utca a Költő utcánál, az Eötvös út a Konkoly Thege Miklós utcánál, a Budakeszi út az Árnyas utcánál, a Csillagvölgyi út a Béla király utcánál, a Svábhegyi utca (fogaskerekű megálló) az Eötvös útnál, továbbá a Nagykovácsi út és a Hűvösvölgyi út közötti szakasz, a Konkoly Thege Miklós utca a Magas úti lejtőnél, a Diana utca a Költő utcánál, valamint az Irhás-árok. A II. kerületben a Budakeszi út a Labanc utcánál és az Árnyas utcánál, a Nagykovácsi úti körforgalom a Budakeszi út felé van lezárva.

Korlátozások a Csehországból és Lengyelországból érkező vonatoknál

Időjárási okok miatt az EN476-os számú nemzetközi vonat Breclav állomástól közlekedik. Várhatóan kedden 8.00 óráig Prága és Breclav állomás között nem lesz vonatközlekedés, tehát több vonatot is érint az időjárás miatt korlátozás.

Az EC131-es számú nemzetközi vonat vonat még Lengyelországban tartózkodik, közlekedése bizonytalan. Ezért a Keleti pályaudvarról induló EC130-as számú vonatot a magyar vasúttársaság vonatszerelvényével indítják el Budapest-Keleti pályaudvarról – közölte a Mávinform.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek