Jegesedő Duna

Kemsei Zoltán   ·   2012.02.08. 07:00
00

Napokon belül elrendelhetik a Duna teljes hosszában, azaz a Duna–Rajna–Majna csatornától a torkolatig tartó jégzárat – nyilatkozta portálunknak Szalma Botond, a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) elnöke –, magyarán a hajóközlekedés minden formája az átkelőktől a teherhajókig leáll. Az Al-Dunán már napok óta megszakításokkal áll a jég. A kemény éjszakai fagyok következtében elsőként a zsilipkapuk fagynak be, ami főleg az erőművekkel telezsúfolt német–osztrák szakaszon és a Vaskapunál szüntetheti be a hajóforgalmat.

Az előrejelzések szerint a nappali fagyok még legalább egy hétig eltartanak, jóval mínusz tíz fok alatti hajnali minimummal. A prognózissal ellentétben a Duna jegesedése is felgyorsult, a jelenlegi állapotokból kiindulva a Hydroinfo portál február 12-re, vasárnapra a Dunaföldvár–Mohács szakaszra a jég beálltát jósolja.

Látkép a Szabadság hídról 2012. február 6-án<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A Duna hazai szakaszán a bajai és a győri téli kikötőt egyelőre jégmentesítik a beállni kívánó hajók kedvéért, a jégtörő hajók az árvizeket okozó jégtorlaszok megszüntetésén dolgozhatnak majd, ha erre szükség lesz. A Dunán jégzajlás utoljára három éve, 2009-ben volt, de akkor a mostaninál sokkal kisebb mértékben.

 

Kapcsolódó hírek