Jogellenes az ellenőrzés, ha már leszállt az utas

iho/közút   ·   2012.08.16. 11:53

Az ombudsman szerint jogellenes lehet a BKK tervezett jegyellenőrzési módszere, amely szerint leszállás után is ellenőrizhetők az utasok. Szabó Máté szerint nem tudhatják biztosan, hogy ki utas és ki járókelő – idézi a biztos véleményét a hvg.hu.

Szabó Máté ombudsman szerint nem felelne meg az Alkotmánybíróság által is kimondott szükségesség-arányosság követelményének és sértheti a személyi szabadsághoz fűződő jogot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új jegyellenőrzési módszere, amely szerint a leszállás után is ellenőriznének, és visszatarthatnák a bliccelő utast.

Az alapvető jogok biztosa csütörtöki közlése szerint a BKK tesztelt egy új jegyellenőrzési módot, amely során a közlekedési eszközökről a végállomáson leszálló utasoktól kérték az érvényes bérletet vagy menetjegyet. Egy panaszos ezt a módszert kifogásolta, mert szerinte a jegyellenőrök és az őket segítő közterület-felügyelők nem tudták egyértelműen megállapítani, ki volt az utas és ki a járókelő.

Az alapjogi biztos vizsgálatában megállapította, hogy a leszállás utáni jegyellenőrzés feltételeit az üzletszabályzat nem határozza meg kellő pontossággal, ami sértheti a jogbiztonság követelményét. A BKK erre válaszul arról tájékoztatta a biztost, hogy csak akkor vezetik be az új ellenőrzési módszert, ha tisztázódik a jogszabályi háttér, teljesen egyértelműen meghatározták az ellenőrzés feltételeit, és biztosan meg tudják majd különböztetni a leszálló utast a gyalogostól.

Az alapjogi biztos felkérte a BKK vezérigazgatóját az üzletszabályzatok egységesítésére, és arra, hogy elsősorban a járműre való felszállás előtti ellenőrzést alkalmazzák. A leszállás utáni jegyellenőrzés bevezetése előtt tisztázni kell a jogszabályi hátteret, az utazóközönséget pedig megfelelően tájékoztatni kell az új jegyellenőrzési módról – írta Szabó Máté hivatala.

A közlemény kitért arra, hogy Szabó Máté már korábban is hangsúlyozta: a jegy nélkül utazók számának csökkentése alkotmányosan elfogadható és méltányolható cél, de figyelemmel kell lenni arra, hogy az alkalmazott eszközök a lehető legenyhébbek legyenek, ne sérüljön az arányosság követelménye.

Kapcsolódó hírek