Jönnek a charterek Sármellékre

MTI   ·   2012.04.14. 14:10

Hévízi, sárvári, zalakarosi és balatoni szállodákba hozott vendégeket a Lufthansa idei első, Sármelléken szombaton landolt charterjárata, fedélzetén 95 utassal.

A repülős hagyományoknak megfelelően tűzoltóautók vízsugara alatt gördült be a terminálépület elé szombaton kora délután az első ezévi, berlini köztes leszállással Hamburgból érkezett chartergép. A Boeing 737-500-as gépen 95 német vendég érkezett a hévízi Mutsch Ungarn Reisen Kft. szerződésével mostantól november 10-ig üzemeltetett Lufthansa-járatok első gépével.

A Hévíz-Balaton Airport néven újranyitott repülőtér a tulajdonos sármelléki és zalavári önkormányzatok területén, de március végétől a hévízi önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő kft. üzemeltetésében működik.

Papp Gábor (Fidesz-KDNP), Hévíz polgármestere az első járat érkezése alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: sok erőfeszítésre volt szükség ahhoz, hogy újból megnyithassák a repteret. A Mutsch Ungarn Reisen és a Lufthansa kooperációja adja az alapot a működéshez, a cél pedig az, hogy egy-két éven belül a Nyugat-Dunántúl repülőterévé váljon a sármelléki leszállóhely. Hozzátette, hogy a repülőtér –, amely a remények szerint néhány éven belül gazdasági eredményeket is fel tud majd mutatni – lehetőségeket biztosít Hévízen kívül az egész Balaton térségének. A hévízi önkormányzat önmagában nem tudná a működtetés anyagi feltételeit előteremteni, de megfelelő kormányzati szakmai segítséggel biztos az üzemeltetési háttér - jelentette ki.

(fotó: MTI: Nagy Lajos)

Az MTI kérdésére Papp Gábor elmondta: az idei repülési szezonban a Lufthansa heti négy charterjáratán kívül további 11 németországi járat indulása biztos, ez utóbbiakat a korábbi évekhez hasonlóan a német Salamon Reisen üzemelteti.
Josef Mutsch ügyvezető, a Lufthansa szerződött partnereként az MTI-nek azt mondta: a korábbi évektől eltérően idén nemcsak októberig, hanem november 10-ig érkeznek négy német városból járatok. A Hamburg-Berlin közös járat után szombaton délután Düsseldorfból és Frankfurtból érkezik még gép, s most már nemcsak kéthetenként, hanem minden szombaton elérhetővé válik a négy német nagyváros Sármellékről.

Várakozásai szerint az idei németországi charterekkel ide érkező vendégek mintegy 120 ezer éjszakát tölthetnek el a nyugat-magyarországi régióban. Az eddig többnyire Hévízre, Zalakarosra és Sárvárra szervezett útjaikat ebben az évben már balatoni szállodák kínálatával is bővítették - tette még hozzá.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.