Kábellopások ellen nyomravezetői díj

iho   ·   2013.03.25. 12:17

Mint arról az iho.hu is beszámolt, a H6-os HÉV vonalán ma az első HÉV indulása óta pótlóbuszok közlekednek Dunaharaszti külső és Tököl állomások között. Mint a BKK most kiadott és a Facebookon olvasható közleményében olvasható, ennek oka, hogy vasárnap este a H6-os HÉV vonalán Szigetszentmiklós-Gyártelep állomásnál kábellopás, illetve rongálás történt.

Az eset miatt az első szerelvény indulásától a helyreállítási munkálatok befejeztéig a Tökölre tartó és onnan Budapestre induló vonatok helyett Dunaharaszti külső és Tököl állomások között HÉV-pótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Ráckevéig, illetve Ráckevéről Budapestre közlekedő szerelvények a vonal teljes hosszában közlekednek, de kisebb késésekre kell számítani, mivel a forgalom csak egy vágányon haladhat. A rongálás következtében keletkezett lopási kár mintegy 200 000 forint, a rongálási és helyreállítási kár mintegy 2 millió forint.

Szintén vasárnap este a H5-ös HÉV vonalán, Békásmegyer és Budakalász állomások között ismeretlen tettesek eltulajdonítottak 120 méter betáplálási kábelt. A lopás a vonatforgalomban fennakadást nem okozott, az anyagi kár mintegy 1,1 millió forint.

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV a lehetőségei szerint mindent megtesz azért, hogy a kábellopásokat megakadályozza, minden esetben rendőrségi feljelentést is teszünk – hangzik a közlemény. A BKK folyamatosan kéri a lakosság együttműködését, hiszen a közösségi közlekedés biztonságos és folyamatos fenntartása mindenki közös érdeke. Ezért, ha bárkinek olyan információja van az elkövetők személyével, illetve az esetekkel kapcsolatban, ami segítheti a nyomozást, vagy ha valaki bármilyen gyanús, kábellopásra utaló jelet észlel valamelyik pályaszakaszon, kérik, azonnal hívja a rendőrség 107-es, illetve 112-es segélyhívó telefonszámait, de közvetlenül is jelezheti azt a BKK Ügyfélszolgálatán a +36 (1) 258-4636-os telefonszámon, illetve a bkk@bkk.hu e-mail címen.

A tolvajok kézre kerítésének érdekében Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója nyomravezetői díjat ajánlott fel mindazoknak, akik érdemi információkkal segítik az elkövetők elfogását: 250 ezer forintot azok számára, akik értékelhető felvilágosítással tudnak szolgálni az elkövetőket illetően, illetve 500 ezer forinttal honorálják azok segítségét, akik olyan felvásárlói helyekről adnak a büntetőeljárás során használható adatokat, amelyek az eredetükről való megbizonyosodás nélkül is átveszik a rézvezetékeket – hangzik a BKK közleménye.

Kapcsolódó hírek