Kalapács alatt az indóház

iho/vasút   ·   2011.10.22. 17:25
00

Hazánk másodikként épült vasútállomásának végponti indóháza kerül kalapács alá november 23-án – adta hírül a MÁV Zrt. nemrég. Az 1847. szeptember 1-jén átadott ószolnoki felvételi épület a magyar vasúttörténet felbecsülhetetlen eszmei értékű kincse. A Magyar Középponti Vasút Wilhelm Paul Sprengert bízta meg a klasszicista stílusú, huszártornyos indóház megtervezésével, de funkcióját csak tíz évig láthatta el. 1857-ben a mai pályaudvar helyén épült meg a Tiszavidéki Vasút saját tervei alapján készült állomásépülete, amelyet 1908-ban Pfaff Ferenc impozáns indóháza követett. A mai épületet 1975-ben adták át.

Az ószolnoki felvételi épület a vasút felől...<br>A képre kattintva fotógalériánk nyílik meg

Ószolnok felvételi épületét 1997-ben, a vasútvonal 150. évfordulójára újították fel. Eredeti tervek szerint vasúti múzeumot rendeztek volna be benne, de a járműskanzen és -múzeum végül a budapesti Északi fűtőházba költözött. A régi indóház azóta kihasználatlanul áll, és mint minden ilyen épületben, itt is hajléktalanok vertek tanyát. A szoljon.hu értesülései szerint a kikiáltási ár 73 millió forint környékén lesz.

Kapcsolódó hírek

Vasút Vasútmodell

Terepasztalcsodák Szolnokon

MTI/iho   ·   2024.02.25. 14:00

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.