Kanyarodási asszisztens segíti Bécs teherautóit

iho/közút   ·   2019.02.16. 18:45
kanyarodas_becs0

Még január végén történt a tragikus baleset, amelyben egy kilenc éves fiú vesztette életét, akit egy teherautó ütött el kanyarodás közben. Bécs lakói azonnal aláírásgyűjtésbe kezdtek. Petíciójukban, amelyet mostanra több mint 35 ezren írtak alá, azt követelik, a teherautóknak kötelező legyen a kanyarodási asszisztens használata. Az osztrák főváros gyorsan reagált a követelésre és bejelentette, önként átalakíttatja a város tulajdonában levő teherautókat. Első körben a közlekedési ügyosztályok harminchét 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsiját látják el vezetői asszisztens rendszerrel, ami érzékeli az autó környékén, főként a holttérben tartózkodó személyeket és figyelmezteti a sofőrt, vagy automatikusan fékez.

Az MA 48 kukásautóit is fel akarják szerelni a kanyarodási asszisztenssel (fotó: Felicitas Matern)

A köztisztaságiak kukásautóinál is tesztelik a kanyarodási asszisztens beépítésének lehetőségét. Amennyiben beválik, akkor mind a 300 bécsi szemétszállító járművet felszerelik a 3 000 eurós szerkezettel. Az új járműveket pedig már ezzel a technológiával szerzik be.

A tragédia után a városvezetés egy hárompontos közlekedésbiztonsági csomag bevezetését is bejelentette. Ennek keretein belül például az iskolák környékén egyre több helyen csillapítják majd a forgalmat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek