Kapnak a törökök F-35-öst? Nem örülnek az amerikaiak a Tempestnek

iho   ·   2018.07.27. 16:00
turkish_cim

Az amerikai törvényhozás két háza a védelmi kiadásokkal kapcsolatos közös jelentésében megerősíti: az Egyesült Államok nem fogja leszállítani Törökországnak a korábban megrendelt ötödik generációs harci gépeket, miután Ankara ragaszkodik az orosz S-400-as légvédelmi rakétarendszer beszerzéséhez, és ez a dokumentum szerint veszélyezteti a NATO biztonságát.

Az első török F-35-ös átadása is már a kongresszus tiltakozása ellenére történt

A döntés többféleképp szélesebb értelmű maguknak a gépeknek a sorsánál, a jelentés szerint felül kell vizsgálni Törökország részvételét az F-35-ös programban, illetve az ügyhöz közelálló, meg nem nevezett személyiség szerint szükséges az Egyesült Államok és Törökország stratégiai kapcsolatainak a felülvizsgálata is. Amit egyébként lehet akár úgy is értelmezni, hogy Washingtonban felteszik a kérdést, van-e helye az észak-atlanti szervezetben a NATO egyik igen erős haderővel rendelkező, és egyébként a legérzékenyebb konfliktuszónában is tevékenykedő tagállamnak.

A jelentés azért is különösen érdekes, mert napokkal korábban a NATO csúcsértekezletén Erdogan elnök tagadta, hogy bármiféle probléma lenne a török F-35-ösök körül. Jelezte, Trump amerikai elnök személyesen biztosította őt az átadások folytatásáról.

Ankara legalább száz Lightning-II-t vásárolna, eddig 900 millió dollárt fizetett ki a gépekért, amelyek közül kettőt már átadott a gyártó, ezek a gépek egyébként, erről Erdogan nem beszélt, a program menetrendjének megfelelően, nem Törökországban vannak, hanem a Luke támaszponton, azon az amerikai bázison, ahol a török és a többi F-35-öst hadrendbe állító ország üzemeltető állományának és a pilótáinak a kiképzése zajlik a típusra. Amúgy első lépésben a programból való kiesése esetén a Pentagon kilencven napra visszavonhatja a gépeket, miközben tovább zajlik a helyzet elemzése az amerikaiak részéről.

A fejlett gépek bevethetőek lennének a NATO-tag görögök és a szövetséges izraeliek ellen is...

Korábban más, nem is csak amerikai elemzések szintén magasan kockázatosnak minősítették, ha Törökország a szomszédaihoz képest egy generációval fejlettebb harci gépekhez jut, ez elsősorban Görögországnak úgymond kellemetlen, mint ismert, a két nagyhatalom harci gépei között olykor szinte szabályos, bár fegyverhasználattal ritkán végződő manőverező légiharcok zajlottak az Égei-tenger vitatott hovatartozású szigetei zónájában. A törökök politikája szembekerült az Egyesült Államok olyan szövetségeseivel, mint Izrael, Egyiptom és Szaúd-Arábia, viszont egyre szorosabb a kapcsolata Oroszországgal, Kínával és az Izraelt fenyegető Iránnal. Az orosz és kínai kapcsolat miatt félő, hogy az F-35-ös rendszer érzékeny részletei török közvetítéssel kerülnének orosz és kínai kezekbe, ami a 12 milliárdos üzlet gazdasági előnyeihez képest is túl nagy kockázat.

Mindeközben érdekes fejlemények zajlanak részben a már átadott, sőt, a nagyközönségnek is bemutatott brit Lightningok körül. Miközben a walesi herceg ma látogatást tesz az F-35-ös alakulatnál, a RAF Marham bázisán, a briteknek szánt F-35-ösökből múlt hónapban négy érkezett meg, és az ötödik generációs harci gépek részt vettek a legutóbbi napok nyilvános szereplésein is, a Királyi Légierő ünnepi áthúzásán London felett, a Fairfordban tartott nemzetközi katonai találkozón és a Farnborough-i szalonon, szóval mindeközben az amerikaiak mégis szkeptikusan reagáltak a szigetország jövendő védelmi képességei kapcsán.

A washingtoni törvényhozás azt is javasolja, hogy a törököket kapcsolják ki magából a programból is

Az ok a sokaknak meglepő fejlemény, a Tempest-program meghirdetése Farnborough-ban. Mint erről portálunk is beszámolt, a britek egy teljesen új, sőt, egyenesen hatodik generációs harci gépet akarnak fejleszteni, elmondásuk szerint a jelenleg szolgáló Eurofighter Typhoon utódjaként, sőt, a fejlesztésbe bevonnák többek közt Svédországot és Japánt, miközben az esetleges amerikai részvételre vonatkozó kérdések elől kitértek a sajtótájékoztatón.

Tod Wolters tábornok, az amerikai és a NATO-légierők parancsnoka szkeptikusan nyilatkozott a programról, és kijelentette: bármiféle új platform egyik legfontosabb tulajdonsága kell, hogy legyen az együttműködési lehetőség (interoperatibilitás) azzal a rendszerrel, amely most áll szolgálatba az Egyesült Államok és jónéhány szövetségese, köztük épp az Egyesült Királyság légierejénél.

Annyit érdemes hozzátenni, hogy az egyik legfontosabb része a mai modern, bonyolult avionikával, repülésvezérléssel,  érzékelő, kommunikációs és fegyverrendszerekkel működő harci gépek fejlesztésének épp az együttműködési képességek kialakítása az adott légierő más típusaival és a szövetségesek által használt repülőgépekkel.

Tempest-makett Farnborough-ban: a nagy kérdés az együttműködés

A tábornok nyilván épp ennek jegyében jelentette be, hogy amerikai ötödik generációs harci gépek a tavalyihoz hasonlóan a következő hónapokban is áttelepülnek európai szövetségeseikhez, hogy gyakorolják és fejlesszék az együttműködés képességeit a szövetségesek ötödik és negyedik generációs rendszereivel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek