Karintia hó alatt, megállt a vasúti közlekedés

iho   ·   2014.02.01. 19:07
lienz02k

A pénteken érkezett masszív havazás teljesen megbénította a karintiai vasúti közlekedést – írja az oe24.at. „A teljes közlekedés leállt” – mondta az ÖBB szóvivője, Christoph Posch. A Bécs felől érkező vonatok csak Klagenfurtig közlekednek, onnantól nyugat felé csak egyes vonatok indulnak el, ezekkel lehet tovább utazni. Olaszország felé már egyáltalán nem járnak a vonatok, a hágót belepte a helyenként két méter magas hó. A Tauernbahn vonatai csak Spittal am Milstättersee állomástól járnak Salzburg felé. Vonatpótló autóbuszok közlekedtetésére a nagy hó miatt szintén nincs lehetőség.

Egy teljesen belepett Talent vár az enyhülésre Lienz pályaudvarán

A sűrű havazás miatt az ÖBB Kelet-Tirolra és Karintiára az alábbi figyelmeztetést adta ki: „Kérjük minden utasunkat, hogy a tervezett utazásaikat egy későbbi időpontra tegyék át.″ Az ÖBB egy válságstábot állított fel, és a katonaság segítségét is kérték. „Több száz önkéntes segítségével küzdünk a forgalom mielőbbi elindulásáért” – mondta az ÖBB szóvivője.

A probléma központja, a dél-ausztriai vasúti csomópont, Villach teljes behavazódása, ezen állomás megtisztítása az elsődleges feladat. Jelenleg Villachban az utasok órákat várnak a továbbutazásra havazásban, hidegben. Christoph Posch közleménye így hangzik: „Elnézését kérünk utasainktól minden okozott kellemetlenségért, dolgozunk a problémák minél hamarabbi elhárításán.”

A vonatok ezen a vonalon még több napig az állomáson maradhatnak, ha az időjárás ilyen marad

A még most is tartó folyamatos havazás miatt a következő vasútvonalakon lehetetlen közlekedni:

  • Arnoldstein–Hermagor–Kötschach-Mauthen: a vasúti közlekedés áll, vonatpótló autóbuszok járnak, de a közúti közlekedés is nagyon lassú.
  • Rosenbach–Klagenfurt: vonatpótló autóbuszok közlekednek.
  • Spittal am Milstättersee–Lienz–San Candido: vonatpótló autóbuszok közlekednek.
  • A Tauernbahnon a távolsági vonatok Salzburg és Villach között az Ennstalbahnra terelve közlekednek. A többi vonat Salzburg felől csak Bad Gastein állomásig jár. Villach és Spittal am Milstättersee között a személyvonatok korlátozva ugyan, de közlekednek.
  • Villach főpályaudvarán a hatalmas hó miatt járatkimaradásokra és komoly késésekre kell számítani.

Az elkövetkezendő napokban Dél-Ausztriában enyhül ugyan az idő, már nulla fok feletti hőmérsékletre lehet számítani, de a havazás egészen a jövő hét közepéig kitarthat, így nincs könnyű dolguk a munkásoknak, akik a problémák elhárításán dolgoznak. Az ÖBB honlapján arról tájékoztatnak, hogy vasárnapig biztos nem indul meg a vasúti közlekedés a Tauernbahnon, az Arnoldstein–Kötschach–Mauthen vonalon ezt csak jövő hét keddre teszik, így még jó pár napig számíthatnak az erre utazók késésekre, járatkimaradásokra a vasúton.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek