Kártyás fizetés a villamoson? Naná!

Korcsmáros Gábor   ·   2016.04.13. 11:15
kiskep

A Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) a Mikroelektronikával, a MasterCarddal és a ČSOB bankkal együttműködve április 12-étől elindította a próbaüzemét villamoson történő bankkártyás jegyvásárlásnak. A cseh fővárosban keddtől két szerelvényen, amelyek a 22-es villamos vonalán futnak, lehet kipróbálni a rendszert. A tervek szerint a közeljövőben a 18-as villamos járműveit (zömében 15T ForCity, vagy ForCity Alfa közlekedik rajtuk) is felszerelik a megfelelő jegykezelő (és egyben jegykiadó) automatákkal.

(fotók: DPP)

A próbaüzem alatt a két jármű mindvégig a 22-es vonalán fut majd Bílá Hora északnyugati végállomástól a Nádraží Hostivař délkeleti végállomásig. A villamoson MasterCarddal és Visával is problémamentesen lehet fizetni. Az utas csak kiválasztja a neki megfelelő menetjegyet, odatartja a bankkártyáját, és néhány pillanaton belül már nyomtatja is a gép a jegyet. A menetjegyet ezután már nem kell megjelölni, az automata már az időpontot is rányomtatja a jegyre – a harminc perces, kilencven perces, vagy huszonnégy órás érvényességű a választás szerint. Természetesen csökkentett árú jegyeket is válthatnak az utasok.

A napokban adták át a Vršovice városrészben felújított vonalszakaszt – még szántatlan a gyep

A próbaüzem egy évig tart, remélhetőleg lesz folytatás. A Prágai Közlekedési Vállalat és Prága városvezetése is hangoztatják, szeretnék bevezetni a kártyás fizetési lehetőséget a főváros teljes közlekedési hálózatán. Prága nem az első csehországi város, ahol lehet menetjegyet bankkártyával fizetni a járművön. Ilyen jellegű SmartCity rendszer már működik Liberecben, Plzeňben és Brnóban is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek