Katka, Albatrosz, és még sok minden más...

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.04.24. 16:45
kiskep_rp

Nagy lesz a nyüzsgés április 26-án és 27-én a kassai depóban. Tizennegyedik alkalommal rendezik meg a már tradícióvá vált mozdonyparádét, amelyet a Kassai Gyermekvasút Katkájának ébresztésével kötnek egybe. A vendégeket az ország több pontjából nosztalgiajáratok szállítják a helyszínre. A rendezvény hivatalos oldalán magyar nyelvű tájékoztató híján összefoglalom, mi várható a hétvégén:

Mindkét napon, azaz április 26-án szombaton, és 27-én vasárnap is a helyszín (a kassai depó) kapui reggel 9 órakor nyílnak. A rendezvény egész ideje alatt E. Cvenroš és T. Vincler képeinek kiállítása lesz látható, továbbá nem mindennapi masinák tárlata, és modellvasút-kiállítás is lesz a depóban. Szombaton és vasárnap 9:45-től vehetnek részt a gyermekek a Kis mozdonyvezető és Kis jegyvizsgáló programon.

Mozdonyparádé Kassán<br>(fotó: rusnoparada.sk)

Szombaton a nosztalgiajáratok 10 órára érkeznek Kassára, kétségtelenül a legnagyobb attrakció az Albatros vontatta nosztalgiai különvonat lesz Pozsonyból. Különvonatok érkeznek még például Bodrogszerdahelyről (Tokaji motorvonat), Mecenzéfről (Medzev), Gálszécsről (Sečovce), Eperjesről (Prešov).

Vasárnap gőzösverseny is lesz, jobban mondva két gőzös vontatta nosztalgiaszerelvény együtt halad majd mindkét vágányon Hernádszentistván (Kostoľany nad Hornádom) és Kassa (Košice) között. Az érkezés vasárnap 11:15-kor várható. Lesz még élményvonatozás is, egy szerelvény körbejár majd a kassai depóból Enyickén (Haniska) és Abaszéplakon (Krásna nad Hornádom) át vissza a kassai pályaudvarra. A vonat 13:00-kor indul a mozdonyparádé helyszínéről.

A rendezvény hivatalos plakátja

A fordítókorongon mindeközben több mozdony is ki lesz állítva, amelyeket mindenki szemügyre vehet kívülről-belülről. Szombaton 11 órától üdvözlik a 130. évét betöltő Katka gőzöst, ami a nyári időszakban a csermelyi gyermekvasúton teljesít szolgálatot. 12:30-tól fúvószenekar szórakoztatja a vendégeket, eközben indul majd a Škoda ŠL típusú nosztalgiabusz körútjára. Délután könyvbemutatóval, workshoppal, díszrepüléssel folytatódik a parádé. A nosztalgiajáratok 15:30-kor indulnak vissza célállomásaikra a depóból. Szombaton esti fotózásra is alkalom nyílik, hiszen egészen 21 óráig lesz nyitva fűtőház. Vasárnap azonban a hivatalos program már csak 17 óráig tart. Vasárnap is hasonló programok várhatók, mint szombaton, a nosztalgiajáratok érkeznek csak picit később (11:15-re). A programot csak dióhéjban vázoltam fel, lesz még sok más kísérőprogram is a gyermekek és felnőttek részére is (arcfestés, szuvenírvásár, meseváros, gyermekmozi, tűzoltó-kiállítás, például).

A belépő felnőtteknek 1 euró, gyermekeknek 0,50 euró, lehetőség van családi belépő vásárlására is, ami a gyermekek számától függetlenül 2,50 euró. A depóba a rendezvény ideje alatt különvonatok és különbuszok szállítják a vendégeket egyórás ütemben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek