Kazah-orosz vita: hova essenek a rakétadarabok?

iho/repülés   ·   2012.06.27. 15:00
Bajkonus_cim

Átmeneti megállapodás alapján folytatható az űrrepülőtéren a rakéták kilövése – ez derül ki a kazah mniszterelnök szavaiból, miután több műhold-felbocsátás is elmaradt május végén a két ország vitája miatt.

A fellövések a két ország miniszterelnökének tárgyalásai után folytatódhatnak, de továbbra is nyitott kérdés annak a zónának az ügye, amelyekre az orosz rakéták kiégett fokozatai és más roncsdarabjai hullanak az űrrepülőtér övezetében.

Kilövőállás Bajkonusban: az oroszok új becsapódási zónákat akarnak

A kazah fél szerint ezeknek a „roncs-zónáknak” vagy becsapódási övezeteknek az ügyében külön tételekkel kellene kiegészíteni a Bajkonur működéséről szóló eddigi megállapodást. Mint ismeretes, a Szovjetúnió felbomlása okozta azt a különleges helyzetet, hogy az orosz űripar legfontosabb kilövőbázisa, ahonnan egyébként az űrállomást személyzettel és a létezéséhez szükséges tartalékokkal is ellátják, kívül került Oroszország határain.

A kazah vezetés azonban nem akarja, hogy Bajkonur körzetében új roncsövezetek létesüljenek, mert ez a hatalmas pusztaság is egyre inkább benépesül, ipari és más létesítmények alakulnak a környéken, amelyeket veszélyeztetnének az új kilövési irányok. Pleszeck nem alkalmas a legnagyobb orosz rakéták indítására

A jelenleg érvényes bérlketi szerződés Bajkonur használatársa 2050-ig érvényes, az orosz fél évi 115 millió dollárt fizet a kazah pusztában fekvő űrrepülőtér használatáért.

A Novosztyi hírügynökség ugyanakkor arra emlékeztet, hogy oroszország komoly erőfeszítéseket tesz a saját területén olyan űrrepülőterek fejlesztésére, amelyek lehetővé tennék Bajknur elhagyását. Az egyik a már működő, elsősorban katonai programokat szolgáló Pleszeck lenne az arhangelszki régióban, a másik az épülőfélben lévő Vosztocsnij űrrepülőtér egy korábbbi ballisztikus katonai rakétabázis helyén, a Távol-Keleten.

A Vosztocsnij lehetséges startirányai és becsapódási zónái

Kapcsolódó hírek