Kell, mint Temesvárra a metró

MTI/iho   ·   2015.01.11. 12:59

Nicolae Robu, a nyugat-romániai nagyváros polgármestere szerint a temesváriaknak kihasználandó lehetőségként kell tekinteniük arra, hogy a várost a főtértől alig pár száz méterre elhaladó vasútvonal szeli át. Nicolae Robu ezt a vasútvonalat süllyesztené a föld alá és duplázná meg egy metróvonallal. A pálya fölé pedig a gépkocsiforgalom számára építene utat – idézte a liberális párti polgármester elképzeléseit a Mediafax hírügynökség.

Nicolae Robu elmondta, a tervet a román vasúttársasággal (CFR) összefogva valósíthatná meg a város. Hozzátette, elképzeléseiről decemberben tájékoztatta a CFR-t, és „zöld jelzést adott” ahhoz, hogy a polgármesteri hivatal szerződést kössön a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.

– Fel sem vetődik, hogy mindezt saját forrásból megvalósíthatnánk, még a hagyományos uniós forrásokra sem alapozhatunk, de nem lehetetlen egyes speciális források elérése erre a célra – idézte a polgármestert a hírügynökség. A városvezető szerint a temesvári vasút- és metróvonal földbe süllyesztése hozzávetőlegesen kétmilliárd euróba kerülne, a munkálatok pedig mintegy tíz évig tartanának.

A 303 ezer lakosú Temesvárt északkelet-délnyugat irányban szeli át a Bega-csatorna és a vasútvonal. Az egykor várfalakkal körülvett belvárost a Bega-csatorna délről, a vasútvonal pedig északról kerüli meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek