Kényszerleszállás matracokra

iho/repülés   ·   2012.08.09. 11:40
bell_soft_landing2_cim

A pilóta ötletessége és ügyessége mentett meg egy forgószárnyast és a fedélzetén lévőket a súlyosabb balesettől az Egyesült Államokban, San Antonióban. A Bell 407-es mentőhelikopter a hajnali órákban háromfőnyi személyzettel nekiütközött egy mobiltelefon-antennának, miközben a város katonai egészségügyi központja felé tartott egy sérülttel a fedélzetén.

A helikopternek eltört az egyik csúszótalpa, és a pilóta tudta, hogy ha így próbál leszállni, a gép oldalra dől, a rotorok a földbe vernek és mindennek súlyos következményei lehetnek. Ehelyett rádión tisztázta a San Antonio Nemzetközi Repülőtér tűzoltóival az általa kigondolt és végül sikeresnek bizonyult megoldást.

(fotók: mysanantonio.com)

A tűzoltók saját hálóhelyükről három-négy ágymatracot hoztak ki a leszállóhelyre, amelyeket a biztonság kedvéért a konditeremből kölcsönzött súlyzókkal rögzítettek. A helikopter rövid lebegés után simán landolt az alkalmi leszállóeszközre, majd a fedélzeten lévő sérültet egy másik gép vitte tovább.

A szövetségi légügyi hivatal, az FAA a remek megoldás ellenére alapos vizsgálatot indított, nem annyira a leszállás, mint inkább az azt megelőző és a csúszótalp elvesztéséhez vezető ütközés miatt. Az eljárás során tisztázzák egyrészt a helikopter tényleges repülési magasságát, másrészt azt is, hogy megfelelően kivilágították-e az antennát, amivel találkozott.

Kapcsolódó hírek