Kerékpárút-avató: Győr-Abda

iho   ·   2013.06.25. 13:26

Példás településközi összefogás eredményeként épült meg a több mint három 3 kilométer hosszú kerékpárút, amely Győrött, a Nép utcától kezdődik és az Abda területén meglévő kerékpárútig tart (Rákóczi-telep), ahhoz csatlakozik. Nyomvonala az 1-es számú főúttal párhuzamosan halad és átvezet a Rábca folyón átívelő, kerékpárosok számára megnyitott régi hídon. A pályázati fejlesztéshez kapcsolódó beruházásként az abdai önkormányzat önkormányzati finanszírozás keretében felújította a településen belüli, fél kilométer hosszúságú kerékpárutat – tudósít a kisalföld.hu.

A beruházás eredményeként a városba munkába járók, a turisták és a kikapcsolódás, a testmozgás céljával kerékpározók az 1. számú főút igénybevétele nélkül az újonnan megépült, 3,114 km hosszúságú, 2,6 m szélességű, két forgalmi irányú létesítményt használhatják biztonságosan. A kerékpárút kialakítása mellett a beruházás keretében a főút vízelvezetése is átépült.

Az Abda és Győr közti szakaszon a két település közelsége, a terület természetvédelmi értékei miatt jelentős a napi kerékpáros forgalom. A projekt kalkulációi szerint a kerékpárút kialakításával a mintegy 614 kerékpáros/nap forgalomnagyságot is eléri.

A projekt támogatási szerződése 2012. április 2-án írták alá. A beruházás a győri szakaszon 2012 szeptemberében, az abdai szakaszon az 2012 októberében kezdődött el. Az építési munkálatok 2013. május 27-én értek véget, a projekt lezárása 2013. július 31-én várható.

A keddi ünnepségen Kara Ákos országgyűlési képviselő is részt vett és elmondta: arra törekszik, hogy az elkövetkező években ugyancsak uniós támogatásból Győr és Pannonhalma között is kerékpárút épülhessen.

Kapcsolódó hírek