Késedelmes főpróbán a belga Siemensek

Mózes Krisztián   ·   2011.08.02. 13:00
kiskep

Technikai nehézségek hátráltatták a 2006-ban megrendelt Siemens mozdonyok forgalomba állítását, ugyanis az első jármű 2009. márciusi átadása után egészen az idei nyárig kellett várni, míg menetrend szerinti vonatok fordájába beállhatott az új típus.

A kettes számú mozdony ünnepélyes átadása 2009-ben<br>(© NMBS)

A tengerparti Oostende és a belgiumi németség székhelyéül szolgáló, keleti határszéli Eupen között közlekedő átlós intercityk között bukkantak először fel a mozdonyok, amelyekre még további, kisebb módosítások várnak, hogy teljesen kompatibilisek legyenek az NMBS/SNCF (hollandul: Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen, franciául: Société Nationale des Chemins de fer Belges) pályáival és előírásaival. Az ideiglenes homologizációt szeptember 30-áig kapták meg, várhatóan azután adja ki a belga vasút a teljes körű futási engedélyt, s ezt követően indulhat a szállítás. A tervek szerint havi nyolc mozdonyt érkezik majd a Siemenstől, ami nem jelenthet problémát, hiszen a teljes százhúszas flottából kilencven már készen van.

Eupen állomására jár be az IC A. A kisvárosi végállomásról korábban tovább is futottak a sínek, ám a közlekedési koncepció a 70-es években itt sem a vasútnak kedvezett<br>(a szerző felvétele)

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.